4381 достигна броя на иззетите от офис на ул. Московска“

...
4381 достигна броя на иззетите от офис на ул. Московска“
Коментари Харесай

Прокурори: Иззехме 4381 ценности от Божков, а регистрираните са 212

4381 доближи броя на конфискуваните от офис на ул. „ Московска “ №43 предмети, притежаващи белезите на движими културни полезности, оповестява прокуратурата.

Държавното обвиняване правело следващия си самобитен доклад и преброяване в " осъществяване на уговорките да уведомява българската общност ". Затова и сега Специализирана прокуратура осведоми, че не престават дейностите по следствието в постройката на „ НОВЕ ИНТЕРНАЛ “ ЕООД на ул. „ Московска “ №43. 
В хода на осъществените претърсвания са конфискувани още 771 предмета, притежаващи белезите на движими културни полезности. Така общият им брои 
към този момент възлиза на 4381 предмета, при регистрирани от обвинения В.Б. по реда на Закона за културното завещание едвам 212 артефакта, натърртва прокуратурата. 

Това е следващото известие на прокуратурата по тази тематика. Те всекидневно се появяват, когато би трябвало да се реализира контраофанзива против някакви дейности на намиращият се в Дубай предприемач, който има повдигнати към този момент 18 обвинявания от българската прокуратура.

Сега държавното обвиняване споделя, че " редом се правят дейности по претърсвания и изземвания и от помещения, находящи се на бул. „ Васил Левски “ №79. Оттам били иззети още 106 броя предмета.

" Действията по следствието, свързани с изземване на описаните движимости, се извършват при прецизно съблюдаване на процесуалните правила, както и на утвърдените интернационалните практики за пакетиране, превозване и съхранение на артефакти, с оглед оптимално опазване на автентичността им.
За следващ път обаче от прокуратурата нито споделят, нито демонстрират ритона, за който предприемачът твърди, че е бил пуснат за продажба. Преди няколко седмици той пусна в профила си във фейсбук че  антика от сбирката му вече се продава на свободния пазар . Става въпрос за ритон, който предходната година е закупен от изложба Yacob`s в Лондон, профилирана в ислямско и антично изкуство. Той е иззет от българските управляващи на 2 март т. година и е бил пуснат за продажба на свободния пазар. Според Божков този пример  " е задоволително индикативен за отношението към културно-историческото завещание от властимащите ". 

Всички опити до момента някой да отговори къде е ритона или най-малко да го покаже удрят на камък. Прокуратурата трансферира въпросите към Министерство на културата, а МК се оправдава със възбрана от прокуратурата да дава информация.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР