42-годишният Риши Сунак стана новият премиер на Великобритания, след като

...
42-годишният Риши Сунак стана новият премиер на Великобритания, след като
Коментари Харесай

Риши Сунак - сбъднатата индийска мечта за бедняка милионер

42-годишният Риши Сунак стана новият министър председател на Англия, откакто си обезпечи болшинството на консерваторите и по този начин наследи авариралата бързо Лиз Тръс. Политикът е чудесно прочут на британците, в кабинета на Борис Джонсън той е две години финансов министър, а преди този момент основен секретар на същото ведомство..

Точно Сунак беше моторът на акция за 69 милиарда английски лири по време на пандемията от коронавирус, която целеше да помогне на икономическия растеж. Дотук добре.

 



Мнозина от „ торитата “ обаче още не могат да му простят обръщането против Борис Джонсън, довело до грандиозна сеч в министерствата и най-после провокирало напускането на министър-председателя. Непрекъснати офанзиви летят към неговите пояснения за тактиките, с които свръхбогатата му брачна половинка финтира английските данъчни закони.

И не на последно място - той си навлече гнева на много хора с пролетния минибюджет, който съгласно мнозина единствено утежнява рецесията в обществения бранш.

Позитивното за Риши Сунак е, че наследява пагубно 6-седмично ръководство на мис Тръс, което загуби своята легитимност, а и доверието на международните финансови пазари.

Ето всичко, което би трябвало да знаете за новия министър председател в Лондон, първия в историята, изповядващ индуизъм, и в никакъв случай не употребявал алкохол.

Кой е Риши Сунак?

Първият цветнокож английски министър председател се ражда в Саутхямптън на 12 май 1980 година. Неговите родители Яшвир и Ъша са надлежно общопрактикуващ доктор и аптекар. Двамата произлизат от Кения и Танзания, преди фамилиите им да емигрират на Острова през 60-те години на предишния век. Но и бащата, и майката са с корени от индийския щат Пенджаб, който граничи с Пакистан. Самият Риши ги разказва като скромни хора, които постоянно са служели на квартала. Знае се още, че двамата подвигат женитба в Лестър през 1977 година. След това се местят на южния бряг.

Новият министър председател получава образованието си в колежа „ Уинчестър “. Това е най-старото мъжко учебно заведение в Англия, учредено 1382 година, като съществува без спиране до днешни дни!  Естествено, то е измежду влиятелните, много скъпо и недостъпно за всеки. Сунак учи политика, философия и стопанска система в колежа „ Линкълн “ на Оксфордския университет. Още тогава прави стаж в щаба на Консервативната партия. На 21 години към този момент работи като анализатор за капиталовата банка „ Голдман Сакс “. Остава там 3 години, откакто записва магистратура по бизнес администрация в университета Станфорд, Съединени американски щати. Риши се дипломира и става сътрудник в два огромни хедж фонда. След сватбата ръководи активи на фамозния си тъст Нараяна Мурти.



Запалва се по политиката още като студент, както споменахме, а през 2015 година към този момент е народен представител в Камарата на общините. Интересно е, че като подобен се заклева върху поемата „ Бхагавад Гита “, постоянно наричана „ индуисткият Нов завет “. Новият номер 1 на „ Даунинг Стрийт “ е парещ покровител на Брекзит - още един миг в биографията му, който сигурно занапред ще бъде споменаван в една или друга посока.

Уикендите му минават сред индуисткия храм и съботния мач на „ Светците ” - футболния отбор от родния му Саутхемптън. Сунак е прочут почитател на сагата " Междузвездни войни ". В свободното си време играе крикет и футбол или гледа филми.

Емиграция от Британска Индия, през Африка до Острова

Дядото на премиера по бащина линия - Рамдас Сунак, идва в Найроби (Кения) да работи като служител. Годината е 1935-а, а мъжът напуща родния град  Гуджранвала, който тогава е част от Британска Индия, а в този момент се намира на територията на Пакистан. Това сигурно кара още една нация да се гордее с новия английския министър председател.

Бабата Сухаг Рани Сунак живее две години в Делхи, преди да последва своя брачен партньор в Кения през 1937 година.

Майка му Ъша е родена в Танганайка, някогашен върховен щат, а в този момент част от Танзания. Нейната майка Сракша е на 16 години, когато подписва аранжиран брак с Рагхубир, дядото на премиера. Бабата е родена в Танзания и това кара дядото да стартира нов живот в Африка, където работи краткотрайно като инженер в железниците. Той напуща дефинитивно родния Пенджаб и намира работа в Танзания като данъчен контрольор. Раждат им се три деца, като най-голямото е Ъша, след това се появяват и две момчета. Семейството емигрира във Англия през 1966 година, като за задачата бабата на Риши продава всички сватбени бижута.

Брат психолог, сестра му работи за Организация на обединените нации

Премиерът е най-голямото от трите деца в фамилията. Братът Санджай Сунак е психолог, а сестрата Раакхи оглавява отдел в „ Образованието не може да чака “ - фонд към Организация на обединените нации. И тримата приключват едно и също начално учебно заведение в Саутхямптън, само че след това избират разнообразни влиятелни колежи.



Коя е брачната половинка?

Премиерът е женен за Акшата Мурти, щерка на индийския милиардер Нараяна Мурти, известен повече с прякора „ Индийският Стив Джобс “.. Двамата се срещат по време на магистратурата по бизнес администрация в университета Станфорд, Калифорния. Вдигат женитба през 2009 година.

Предполага се, че Акшата има 0,91 % от компанията на татко си „ Infosys “, които обаче са оценени на 700 милиона британски лири. Не неприятен е IT бизнесът!

Съпругата стартира като финансист в фамилните компании, само че последователно се трансферира към модата. Нейните персонални професионални ползи са ориентирани към „ Акшата Дизайнс “. Това е персонален фешън бранд на премиершата. В страницата в LinkedIn е посочена като шеф на капиталовата компания на татко си „ Catamaran Ventures “, веригата джимове „ Digme Fitness “, както и на „ New & Lingwood “, компания за мъжко облекло. Направихме си труда да опитаме поръчка на хубаво мъжко палто от уеб страницата на марката. Доставката над 300 лв. е безвъзмездна даже за България, само че цената от 1250 паунда бързо ни отхвърли. Новата стопанка на „ Даунинг Стрийт “ е съучастник с фамозния мастър началник Джеймс Оливър в два ресторанта.

Но рецензиите към нея са ориентирани към налозите, тъй като тя не заплаща такива на Острова, защото публично не живее там. Съпругата на премиера се води индийски жител. Така че е изцяло права от законова позиция, само че евентуално не и от морална.

Наскоро секретни документи пък потвърдиха, че таткото милиардер e бил paнeн пoддpъжник нa dаrа5. Toвa e чacтнa инвecтициoннa oбщнocт зa " cлeдвaщoтo пoкoлeниe глoбaлни лидepи ", cъocнoвaнa пpeз 2019 гoдинa oт члeн нa yпpaвлявaщaтa динacтия нa Kaтap - фaмилиятa Aл Taни.



Богатият тъст във времената, когато е млад баща и прясно отчаян социалист

Разбира се, не може да отминем станалия доста известен арест на бъдещия милиардер на българо-сръбската граница през далечната 1974 година. Той се заговаря във влака от Ниш за София с българка, която владее френски. Обсъждат живота в соцродината ни, като по това време индиецът е уверен левичар. Вероятно по тъжба на ревностния другар или някое „ ухо “, само че бъдещият милиардер е задържан от български полицаи. Седи 3 дни в карцер край границата ни единствено на вода, тоалетната е кошмарна. Накрая го пускат с обяснението, че ще му дадат паспорта чак в Истанбул, тъй като въпреки всичко е от „ братска “ Индия. Младият Мурти става начаса уверен капиталист - защо му е социализъм, откакто тази власт арестува своите „ другари “.

Лабрадор е фамилният любим

Семейство Сунак има две дъщери - Кришна и Анушка, които родителите по всякакъв начин се стараят да скрият от медийните прожектори. Все отново децата се появиха с фамозния баща по време на лятната акция, с която Сунак зае мястото на Тръс.

Семейството има един домакински любим - лабрадор на име Нова.



Сунак с двете дъщери

Имоти, парцели и доста пари

Семейство Сунак има четири парцела, в това число и имение с историческа стойност в графство Йоркшир (на 400 километра северно от Лондон, над Лийдс). Колекцията добавя градска къща с 5 спални в Южен Кенсигтън, евентуално най-скъпия квартал на Лондон, както и апартамент наоколо. За презокеанските престои е платен пентхауз в Санта Моника (Калифорния), който има изумителна панорама към Тихия океан. Явно двойката си харесва това кътче от студентските години.

Сериозно издание като „ Таймс “ прави оценка благосъстоянието на семейството на 730 милиона английски паунда. Това прави двойката една от най-богатите във Англия изобщо и сигурно най-заможната в Уестминстър. И за първи път министър председателят е по-богат от краля. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР