42-годишният Риши Сунак ще заеме поста на нов министър-председател на

...
42-годишният Риши Сунак ще заеме поста на нов министър-председател на
Коментари Харесай

Риши Сунак влиза на Даунинг Стрийт 10 след аудиенция при крал Чарлз Трети

42-годишният Риши Сунак ще заеме поста на нов министър-председател на Англия след визита при крал Чарлз III във вторник - 25 октомври - сутринта, оповестява Би Би Си.

За задачата обаче първо министър председателят в оставка Лиз Тръс ще ръководи за финален път съвещание на своя кабинет, след което ще направи изказване на " Даунинг Стрийт 10 " и ще се насочи към Бъкингамския замък. Там Тръс ще подаде публично оставката си пред крал Чарлз III. 

След нея на първата си визита при английския монарх ще отиде и Риши Сунак. Той бъде поканен да сформира държавно управление. Според Би Би Си към 11:35 часа локално време Сунак към този момент ще е публично министър-председател на Англия и ще направи своето първо изказване, преди да влезе на " Даунинг Стрийт 10 " като 57-ия премиер на Обединеното кралство.

Междувременно международните медии обърнаха внимание и брачната половинка на бъдещия министър председател - свръхбогатата индийска бизнесдама Акшата Мурти.

Тя се озова в светлината на прожекторите през април, като разкри метода на живот на фамилията им в разгара на рецесията с покупателната дарба в страната, отбелязва Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Мурти е считана от английските данъчни управляващи за лице, което " не живее " в Обединеното кралство и затова приходите ѝ в чужбина не се таксуват с налози. Този статут, изцяло легален, беше " черна точка " ​в разгара на рецесията на покупателната дарба, подклаждайки към този момент отправяните към брачна половинка ѝ рецензии, тъй като Сунак демонстрираше съществено съмнение да подкрепи английските семействата.

След като бе подложена на тежки рецензии подложена на критика поради милионите лири, спестени от налози с помощта на този статут, брачната половинка на тогавашния министър на финансите на Англия незабавно разгласи, че приходите ѝ в чужбина към този момент ще се таксуват в страната. " Правя го, тъй като желая, а не тъй като наредбите го изискват ", акцентира тя.

Риши Сунак от своя страна осъди " клеветническа акция ", водена от лейбъристката съпротива. " Очернянето на жена ми, с цел да обиден мен, е извънредно ", съобщи той в изявление за таблоида " Сън " по време на първата сериозна рецесия, поставяща под въпрос стремителния му политически напредък. " Съпругата ми е родена в Индия, израснала е там ", напомни той. " Не би било рационално или почтено да желая от нея да прекъсне връзките си със страната си единствено тъй като е омъжена за мен ", добави консерваторът.

42-годишната Акшата Мурти има акции на стойност близо милиард $ в индийския софтуерен колос " Инфосис ". Баща ѝ Нараяна Мурти е един от създателите на компанията през 1981 година, цената ѝ през днешния ден възлиза на към 100 милиарда $. Това значи, че положението ѝ е по-голямо от това на починалата кралица Елизабет Втора (притежавала към 420 милиона евро), отбелязва в. " Сънди таймс ".

Акшата израства в Бангалор, с богатия си татко и под строгото образование на своята майка Судха Мурти - известна писателка, човеколюбец, както и първата жена, назначена като инженер в автомобилната група " Тата моторс ". Тя не разрешава на Акшата и брат ѝ Рохан да гледат телевизия вкъщи и ги принуждава да вървят на учебно заведение с рикша, както всички останали техни съученици.

Съпругата на Риши Сунак декларира, че тя и брат ѝ са отгледани " със мощни филантропски полезности ", а с помощта на доброволческата си работа има визия за провокациите, пред които са изправени дамите в Индия.

През 1998 година тя отпътува за Съединени американски щати, с цел да учи стопанска система. Тя се среща с бъдещия си брачен партньор няколко години по-късно в влиятелния Станфордски университет в Калифорния, където и двамата са записали бизнес магистратура. Риши Сунак е със непретенциозен генезис и получава стипендия.

Индийското общество е йерархично, само че родителите на Акшата Мурти одобряват сватбата им. Баща ѝ Нараяна Мурти утвърждава сватбения проект на щерка си, като признава, че Риши Сунак дава отговор във всяко едно отношение на описанието ѝ: " брилянтен, хубав и на първо място почтен ". Около 1000 посетители, в това число голям брой известни персони, участват на сватбата им през 2009 година. Двамата имат две дъщери - Анушка и Кришна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР