418 000 българи работят на минимална работна заплата, като 10%

...
418 000 българи работят на минимална работна заплата, като 10%
Коментари Харесай

Иванка Шалапатова: У нас има над 200 000 места, за които няма работна ръка

418 000 българи работят на минимална работна заплата, като 10% от всички заетите лица са така наречен „ работещи небогати “. Това сподели в студиото на bTV министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова.

„ Министерство на труда и обществената политика извърши директивата, която важи за целия Европейски съюз. Става дума за равнището на минималните работни заплати и груповото трудово договаряне. Държавата би трябвало да подсигурява, че минималната оценка за труда на хората подсигурява освен положения от тях труд, само че и опцията за естествен живот “, разясни тя.

Министър Шалапатова сподели още, че МТСП подсигурява разговора сред синдикатите и работодателските организации. Според нея сега текат полемики за критериите, по които да се дефинира минималната работна заплата. Тя отхвърли министерството да е предписание съответно предложение за тези критерии.

„ Искам обаче да подчертая, че нашето министерство изрично не застава зад позицията за заледяване на минималната работна заплата. Напротив – ние настояваме през обществения разговор синдикатите и работодателите да не взимат единствено единия критерии – 50% от междинната брутна заплата, само че да се регистрира и продуктивността на труда “, посочи тя.

Министър Шалапатова сподели още, че все още у нас има над 200 000 места, за които няма работна ръка. „ Само през предходната година са издадени 25 000 разрешителни за работа на чужденци у нас по отношение на 10 000 разрешителни през 2022 година “, добави тя.

Относно месечната поддръжка за родителите на деца с увреждания общественият министър съобщи, че там не е имало смяна през последните шест години. „ Не виждам на този разход като на обществен разход, а като на инвестиция “, акцентира тя.

Все още не знае дали ще остане министър в кабинета „ Габриел “, само че и никой не я е уведомил за противоположното. Поясни обаче, че последната ѝ среща с Мария Габриел е била през януари, когато са говорили делово.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР