400 хил. българи са работещи бедни, а над 1,7 млн.

...
400 хил. българи са работещи бедни, а над 1,7 млн.
Коментари Харесай

400 000 българи живеят в бедност, въпреки че работят

400 хиляди българи са работещи небогати, а над 1,7 млн. души живеят с приходи до 600 лева Данните изнесе Гълъб Донев, секретар по обществена политика и опазване на здравето на президента Румен Радев, при започване на кръгла маса на тематика „ Неравенства и беднотия в България “.

„ Над 1,7 млн. българи живеят с приходи до 600 лева, като в това време издръжката на живота за тази година, изчислена от Института за синдикални проучвания към КНСБ е 585 лева Минималната работна заплата е 510 лева Повече от 2,3 млн. българи, което съставлява 88% от популацията живеят с месечни приходи до 1000 лева Около 400 хиляди българи живеят със междинни приходи сред 1000 и 2000 лева месечно, което по нашите разбирания ги дефинира като междинна класа. Други 400 хиляди българи работят, само че са небогати – по този начин наречените работещи небогати. Техните приходи са под линията на беднотия “, уточни още Гълъб Донев, представен от " Фокус ".

На кръглата маса участва и президентът Румен Радев. По думите му стотици хиляди българи живеят в беднотия и обществено изключване.

„ Неравенствата водят до деформиране на всички системи в обществото. Има някакъв предел, в който те са възможни, само че неравенствата през днешния ден в България са надалеч от всевъзможни междинни индикатори. Те са толкоз дълбоки, че в тях пропадат всевъзможни опити за обединяване към национално значими цели за развиване. Със в този момент съществуващите в България финансови, стопански, обществени, здравни и просветителни модели това към момента се оказва непостижима задача “, счита президентът.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР