40% от всички българи са на мнение, че страната ни

...
40% от всички българи са на мнение, че страната ни
Коментари Харесай

"Тренд": 40% от всички българи са на мнение, че страната ни се справя с председателството на ЕС

40% от всички българи са на мнение, че страната ни се оправя с председателството на Съвета на Европейски Съюз. Запазват се по-скоро позитивните упования към икономическото състояние на страната и виталния стандарт. Пореден месец без основна смяна в електоралните настройки на българите и отношението към главните партийни водачи.

Това сочат данните от от изследването на проучвателен център „ Тренд “ по поръчка на вестник „ 24 часа “ по отношение на настройките на българите по отношение на главните партии, персони, българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и икономическото състояние. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е извършено измежду 1004 пълнолетни български жители по метода „ лице в лице “. Теренът на изследването е сбъднат сред 1 и 7 март 2018 година

След тримесечен тренд на спад в оптимистичните упования на българите, в изследването ни от март, равнищата на оптимизъм се възстановяват на стойностите, които регистрирахме и през ноември 2017 година – 53% настояват, че са оптимисти за развиването на България против 36%, които са по-скоро песимистично настроени. Обяснението на сходна динамичност можем да търсим в сезонната промяна, защото обичайно по-студените месеци покачват равнищата на скептицизъм, само че за сметка на това първите по-топли пролетни дни постоянно носят чувството за повече оптимизъм.



През последните пет месеца се резервират и по-скоро позитивните упования за икономическото състояние в страната и за персоналния витален стандарт. Най-голям дял от българите обаче остават на мнението, че не чакат смяна нито в икономическото състояние в страната (44%), нито в виталния си стандарт (50%). Видими са зависимостите при демографските разбивки. Привържениците на ГЕРБ са най-позитивно настроени, до момента в който тези на Българска социалистическа партия са по-песимистично настроени.

Два месеца след началото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, 43% наблюдават новините към него, само че повече от половината (52%) не го наблюдават. 40% са на мнение, че страната ни се оправя с председателството, а 17% са на противоположното мнение. Не дребна част, от деклариралите, че България не се оправя с председателството идват от редиците на симпатизантите на Българска социалистическа партия. Сред аления електорат мнението е разполовено.

Пети следващ месец електоралната конструкция на главните политически сили се резервира. ГЕРБ печели поддръжката на 21,1% от всички пълнолетни български жители, а Българска социалистическа партия остава на втора позиция с 18,4%. Третата позиция е на Движение за права и свободи с 6,6%, като компактно зад тях са Обединени патриоти с 5,1%. Реформаторският блок продължава да пази инерция, набирайки 1,6% от всички интервюирани. Със подобен резултат са „ Воля “ и „ Да, България “.



Сред водачите на политически партии Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република... към профила събира най-високи стойности на позитивно отношение (39%), следван от Красимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместител министър-председател по публичния... към профила (38%) и Корнелия Нинова Корнелия Нинова е български политик от Българска социалистическа партия, член на Парламентарната група на... към профила (27%). След тях се подреждат Веселин Марешки (22%), Валери Симеонов Валери Симеонов е заместител министър-председател по икономическата и... към профила (21%), Божидар Лукарски Божидар Лукарски е роден на 23 юни 1972 година в град Перник. През... към профила (14%), Волен Сидеров Волен Николов Сидеров е български публицист и политик, водач на Политическа партия... към профила (12%), Христо Иванов Роден е на 13 септември 1974 година в София. Христо Иванов е магистър... към профила (12%), Мустафа Карадайъ Мустафа Карадайъ – български политик от Движение за права и свободи Мустафа Кадарйъ е... към профила (11%) и Атанас Атанасов Атанас Петров Атанасов е роден на 17 май 1959 година в с. Батин,... към профила с 9%.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР