40% от млякото, което се внася у нас, е с

...
40% от млякото, което се внася у нас, е с
Коментари Харесай

Голяма част от млякото, внасяно у нас от чужбина, е с лошо качество

40% от млякото, което се внася у нас, е с неприятно качество. Това съобщи след съвещанието на отрасловата парламентарна комисия земеделският министър Румен Порожанов.
По думите му то не е за изхвърляне и може да се вложи за изработката на млечни артикули с дълъг период на зреене. „ В тази връзка съм предложил на организациите на сектора да си създадат отраслов стандарт който непринудено да съблюдават “, сподели той.
Според него това е един от методите да се понижат доставките от чужбина на мляко с ниско качество. На въпрос от кои страни внасяме главно мляко той уточни Унгария и Румъния и напомни казусът с хванатата по Великден партида от Гърция. От южната ни съседка обаче импортът на мляко бил дребен, съобщи " Монитор ".
Земеделският министър заяви още, че в понеделник ще бъдат оповестени всички резултати от направената инспекция на вносни храни за двоен стандарт. Преди 5 дни той осведоми, че междинните резултати от инспекцията на 60 храни от западни производители, които се оферират както у нас, по този начин и в останалите страни от Европейски Съюз, са посочили, че вносното детско пюре и италианските макарони у нас се продават на двойно по-високи цени, в сравнение с в магазините в Западна Европа. По думите му данните сочат още, че по-скъпо се продават към 40% от изследваните храни за двоен стандарт в България по отношение на страните, откъдето са импортирани.
На въпрос за наличието на хидрогенизирани немлечни мазнини в млечните артикули Порожанов напомни, че потреблението им не е неразрешено, само че е наложително съществуването им в храните да бъде категорично изписано на етикетите им и потребителите да бъдат осведомени.
По време на съвещанието на комисията земеделският министър сподели, че Българската организация по сигурност на храните е спряла разрешенията за потребление на пестицидите от групата на неоникотиноидите и това ще е от изгода за пчеларите.
Според него най-вероятно част от земеделските производители ще са недоволни, само че въпросният химикал с години остава в почвата и се натрупва и в цветовете на растенията, от където се поразяват и пчелите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР