40 километра велоалея ще се изгражда от гара Кочериново до

...
40 километра велоалея ще се изгражда от гара Кочериново до
Коментари Харесай

Изграждат 40 км велоалея от гара Кочериново до Рилския манастир

40 километра велоалея ще се построява от гара Кочериново до Рилския манастир. Тя ще е по маршрута и по остарялото трасе на съществувалата до 1960 година теснолинейка до Светата обител.

Това е планувано в проекта за интегрирано развиване на община Кочериново 2021-2027 година, който към този момент е утвърден от локалния Общински съвет и беше признат от Областния съвет за развиване в Кюстендил.

Планира се велоалеята да стартира от устието на р. Рилска и да върви по остарялото трасе на теснолинейката до Рилския манастир. 600-милиметровата Рилска железница е обслужвала книжно-мукавената фабрика в квартал " Бараково " през 1920 година С нея се е транспортирал дървеният материал от планината до завода, само че след това се е употребила и за транспорт на пасажери с влакче.

Теснолинейката се е движела с 10 км/ч., имала е и внушителен царски вагон. Само обособени сектори от теснолинейката са оживели, откакто тя е спряна през 1960 година  В квартал " Бараково " е построен и музей  на Балабановата фабрика и 130 метра от коловоза на тогавашната рилска железница.

С построяването на велоалеята ще се подтиква и обслужващият бизнес – ресторантьори, хотелиери, паркинги и така нататък

Ще се сътвори опция за интензивно спортуване и осъществяване на редици надпревари с колела, това е заложено  в проекта на Общината.

Общината планува и обособяването на туристически маршрут „ По стъпките на Св. Иван Рилски ” в обсега на общините Бобошево, Кочериново и Рила, с включване на с. Скрино, античното населено място в с. Пороминово и Стобските пирамиди.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР