4 април е професионален празник на психотерапевтите, психолозите и психиатрите.

...
4 април е професионален празник на психотерапевтите, психолозите и психиатрите.
Коментари Харесай

Калин Гайтанджиев: Наблюдава се пик в тревожните разстройства



4 април е професионален празник на психотерапевтите, психолозите и психиатрите. Денят на експертите по психологично здраве се чества от 1995 година насам. Той е основан поради ролята им за благосъстоянието и менталното здраве на българите.

За ролята и регулацията на специалността на психолога приказва в “Нашият ден “ психологът Калин Гайтанджиев:

“Хората са разтърсени от протичащото се, има пик в тревожните разстройства. Живеем в сложни времена за нашата душа. Хората са с нараснала тревога, събитията от света са такива, че мъчно действаме вътре сами в себе си. Това, което се случва е в действителност извънредно! Трябва да поставяме умишлено грижи, с цел да можем да преминем през него.

Човечеството е разтърсено от протичащото се. Наблюдава се пик в тревожните разстройства . Комуникацията сред хората страда, бяхме затворени години, което се отразява върху метода, по който поддържаме връзка. Най-вече върху умеенето на дребния човек, на детето.

Когато човек потърси професионална помощ, на процедура е приключил 50% от работата . Това е най-силният му запас.

Децата са като лакмус, те са като реактив, те демонстрират какво се случва при възрастните. Ако човек на равнище семейство не огледа детето си през неговите потребности, с цел да му даде това меките потребности – от внимание, любов и грижа . След време ще се случи по този начин, че ще отгледаме кукли, деца, в чиито очи няма обич, няма благото, нежното умения да кажат нещата, които са вътре в тях.

Това, което се случва в България във връзка с психологичното здраве, е това, което се случва във всички други посоки на живота. В момента следя повишение на психологичната и психотерапевтичната просвета. Все повече хора търсят помощ от експерти.

Човек може доста мъчно да диагностицира самичък себе си с меланхолия. Това е нещо, което се диагностицира от експерт. Следващата стъпка е по какъв начин ще бъде признат в обществото. За страдание към момента се възприема, че това е човек, който се лигави. Депресията е тежко положение, от което човек мъчно се измъква самичък . В практиката си следя, че възрастовата граница на хора, които имат депресивни положения или вършат под паника офанзиви, внезапно спада. “

Психолог и психотерапевт

“Метафорично казано разликата е като сред здравна сестра и доктор, който е специализирал в съответно направление. В момента се вършат опити да се урегулира специалността. Това е извънредно мъчно. Срещам се с хора, които популяризират себе си като терапевти, само че те не са такива.

Това, което могат да създадат хората, е да потърсят експертизата в сертифицирания лист на Асоциацията на българските психотерапевти. Може да се потърси дали индивидът, към който са се насочили да вървят, попада в тази база данни. “




Какви са рисковете, в случай че специалността на психолога и психотерапевта съществува без регулация?

Темата разяснява в “Нашият ден “ психологът Иван Игов :

“Ние сме единствената страна в Европейски Съюз, в която няма регулация. Това е също толкоз рисково, едвам няма регулация в опазването на здравето.

В интервал след пандемия сме, когато психологичното здраве е извънредно разтърсено. Да не приказваме, че сме в изискванията на война, която се води покрай нашите граници. Всекидневно виждаме хората, които мигрират у нас и си даваме сметка какво може да се случи и на нас , и на цялото ни общество.

Психолозите работят в доста сфери, на всички места, където има  хора, има потребност от психолози. Това са хора, които се занимават и с човешки запаси, и с политическа логика на психиката, които оказват помощ и на децата в учебно заведение като учебни психолози.

Време е към този момент да научим обществото, че няма психолог по всичко и с цел да можеш да си сполучлив, една тапия не стига по никакъв метод. Още повече, че такива дипломи се издават във всеки университет. Важно е и човек да има доста спомагателна подготовка след довеждане докрай. “

Чуйте диалозите в звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР