4.5-тонният телескоп ще бъде пренесен от университета Джон Хопкинс до

...
4.5-тонният телескоп ще бъде пренесен от университета Джон Хопкинс до
Коментари Харесай

Хопкинс ще изследва произхода на Вселената

4.5-тонният телескоп ще бъде пренесен от университета Джон Хопкинс до чилийската пустиня, където ще бъде подложен на 5 100 метра надморска височина. Ще мине най-малко още месец преди телескопът да дойде до мечтаната дестинация, като преди този момент ще би трябвало да премине по вода през Панамския канал. Няколко седмици по-късно ще стартират и проучванията, чиято цел е да бъдат открити енергийни следи от Големия гърмеж.

Големият ъглов измервател (CLASS) Хопкинс коства 14 млн. $, като планът е финансиран от Националната научна фондация, която счита в границите на пет години да употребява четири телескопа, сложени на планински връх в Чили. Те ще сканират небесата в търсене на електромагнитна сила от ранната Вселена.

„ Това е монументална стъпка “, споделя помощник професорът Тобиас Маридж (Tobias Marriage), който е водач на плана дружно с професора Чарлз Бенет (Charles Bennet). „ Това е един огромен танц, началото на 5-годишно изследване. “

Телескопът ще изследва това, което назоваваме галактически микровълнов декор – най-старата светлина, която се вижда неясно всред звездите и галактиките. Пълното схващане на този тип лъчение е ключът към загадката за образуването на Вселената, тъй като микровълновият декор ни демонстрира каква е била тя единствено няколкостотин хиляди години след Големия гърмеж.

Но не е елементарно да се откри място на Земята, от което да се следи това събитие. Телескопите CLASS на Хопкинс ще сканират небесата от пустинята Атакама в северно Чили. Това е едно от най-сухите места в света. Там има и по-малко облаци и радиосигнали, които да блокират гледката. От значение е също и огромната надморска височина.

Някои от детайлите на телескопа, в това число и инструментите, които са неговия мозък, са към този момент на път за Чили. Други пък, като голямата стойка и алуминиевите огледала ще дойдат през декември, а Маридж и сътрудниците му към този момент ще са на мястото, с цел да стартират проучванията.

Телескопът няма да следи небесните обекти, а ще търси следи от поляризация на галактическия микровълнов декор – модел на вибрация, който съгласно учените ще се е отпечатал върху електромагнитните талази поради експоненциалното уголемение на пространството по време на ранната Вселена.

В идващите две години към чилийската пустиня ще потеглят още три телескопа CLASS, като всяко пътешестване ще коства по 10 000 $. Всеки от телескопите ще следи електромагнитните талази в друга периодичност.

Екип откриватели ще следят работата на телескопите от оборудване, намиращо се на разстояние 41 км. Данните ще бъдат отпечатани върху магнитни ленти, с цел да може голямото количество информация да бъде по-лесно портативно, изяснява Матю Петроф (Matthew Petroff), който е част от изследователския екип.

„ Нещо сходно на касетка е. Може да побере 10.5 терабайта информация “, разяснява той.

С толкоз доста информация, учените се надяват да отговорят на един безконечен въпрос – по какъв начин е почнало всичко?

The Epoch Times

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР