3D графиката в браузъра Chrome ще премине на следващо ниво

...
3D графиката в браузъра Chrome ще премине на следващо ниво
Коментари Харесай

Chrome получи разширена поддръжка на 3D графики


3D графиката в браузъра Chrome ще премине на последващо равнище с WebGPU API
(снимка: Chrome Developers)

Гугъл пусна нов WebGPU API за хардуерно ускоряване на графиката в браузъра Chrome. Той към този момент е разполагаем в бета версия на Chrome 113, заяви блогът на разработчиците на браузъра .

Технологията на WebGPU се създава от 2017 година Тя употребява изчислителните благоприятни условия на актуалните GPU-тата, като дава на разработчиците по-голям достъп до разнообразни функционалности на ниско равнище.

WebGPU е нов уеб стандарт и набор от указания за хардуерно ускоряване на графиката и изчисленията. Подобно на DirectX и Vulkan, WebGPU разрешава рендеринг непосредствено на графичния процесор на видеокартата с достъп до по-напреднали функционалности.

Очаква се WebGPU да понижи натоварването на JavaScript при същото равнище на графиката и да усъвършенства повече от три пъти резултатите от моделите за машинно образование. Това е допустимо с помощта на по-гъвкавото програмиране на GPU и достъпа до разширени функционалности, които предходният WebGL не предоставяше.
още по темата
Новият API е резултат от взаимните старания на Гугъл, Mozilla, Apple, Intel и Microsoft. Първата реализация към този момент е налична в Chrome, а по-късно WebGPU ще се появи в браузърите Firefox и Safari.

WebGPU поддържа macOS, компютри с Windows с DirectX 12 и Chrome OS с поддръжка на Vulkan. Гугъл оповестява, че в близко бъдеще ще добави поддръжка за Android и Linux. Много от необятно употребяваните WebGL библиотеки към този момент са в развой на внедряване на WebGPU поддръжка.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР