3D фигура на капитан Петко Войвода – защитникът на тракийците

...
3D фигура на капитан Петко Войвода – защитникът на тракийците
Коментари Харесай

В Деня на Тракия в Хасково представиха 3D фигура на Капитан Петко Войвода с подкрепата на Стефан Димитров

3D фигура на капитан Петко Войвода – бранителят на тракийците бе показана през днешния ден, 26 март – Деня на Тракия, в Регионален исторически музей /РИМ/ – град Хасково. Инициативата е на без значение съдружие „ Доган хисар “ и се осъществя с поддръжката на претендента за депутат от листата на коалиция ГЕРБ-СДС за област Хасково Стефан Димитров. Средствата за реализацията на плана той подари от възнагражденията си като общински консултант.
„ Идеята е да бъде основан отбор от сходни фигури на възрожденски персони, който да се показва в музеите в страната и да напомня на хората делата на нашите герои – част от великата българска история “, сподели при откриването шефа на музея Пенко Добрев.
 Капитан Петко челник - именитият бранител на Родопите и Беломорска Тракия Капитан Петко челник - именитият бранител на Родопите и Беломорска Тракия
Няма българин, който да не е слушал героичната ария за подвизите на Капитан Петко челник - революционера, посветил се на избавление...
„ Ние тракийците, без значение дали живеем в България, в Гърция или в Турция, сме разединени. Заради личните им упоритости, политиците направиха тъй че да има доста бежанци. През последните години се вижда, че точно тези бежанци са в устоите и развиването на Хасковска област, която може да се трансформира в зона на приемливост и съгласие. Политиците не би трябвало да разделят, а да сплотяват народа “, разяснява Стефан Димитров. Той посочи, че историята би трябвало да се пази и да се отчетат историческите неточности, с цел да не се позволяват в бъдеще. И благодари на тракийското сдружение „ Доган хисар “, което съхранява и предава българския дух освен в България, само че и по света.
„ От името на Музея и на тракийското съдружие, желая да благодаря на Стефан Димитров, който единствен откликна на тази страхотна патриотична самодейност. Миналата година той финансира и друга наша галерия във връзка 120-годишнината от началото на земеделското придвижване, маркирано само в Хасково. Пожелавам му доста шанс и дано все по този начин поддържа сходни патриотични начинания. “, разяснява доктор Веселина Узунова основен организатор на отдел „ Най-нова история “ в РИМ – Хасково.
Заедно с членове на самостоятелното тракийско съдружие, Стефан Димитров сервира цветя пред паметника на незнайния войник в Хасково.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР