39-годишният Трайко Младенов е кмет на община Костинброд от 2015

...
39-годишният Трайко Младенов е кмет на община Костинброд от 2015
Коментари Харесай

Кметът на Костинброд: Разкриваме първия в България онкохематологичен център за деца

39-годишният Трайко Младенов е кмет на община Костинброд от 2015 година Завършил е висше обучение по специалността " Право " в УНСС - София. Бил е и заместник-кмет на общината с сектор " Устройство на теритоията, общинска благосъстоятелност и екология ".
Г-н Младенов, през днешния ден откривате площада на Костинброд след ремонт, какво е променено?
След 40 години неремонтиран площад той е напълно нов - функционален, европейски, с извънредно хубави пейки, кашпи, доста озеленяване, на което държахме, хубава детска площадка, която сега е пълна  с деца. И това доста ме радва. Няма безусловно нищо общо с това, което беше преди към една година. Доволен съм от изпълнителя, проектанта и от надзора, от целия си екип. Около 70% от чиновниците в общината си взеха отпуск и пристигнаха да оказват помощ за финалните акомпанименти, което значи, че сме съумели с тази обща сила да запалителен всички.
Какво е планувано за тържеството тази вечер?
Довечера чакаме да дойдат представители на изпълнителната и законодателната власт, представители на огромните държавни ведомства и организации, както и нашите топ претендент евродепутати.
С държавни или с общински средства е изработен площадът?
Това е доста значимо, което споделям и ще споделям на жителите, че половината от средствата са отделени с разпореждане от Министерския съвет. Другата половина са бюджетни пари на общината. Миналата година беше доста комплицирана за общината. Изключително тежко дело ни беше оставено в завещание, всичките ни финансови пари отидоха по въпросното дело, за което нито аз, нито екипа ми, нито жителите на общината имат виновност. А тази година имаме една благородна идея - живите пари на общината да отиват за реализирането на най-новата обществена услуга в България и на Балканите - център за деца с онкохематологични болести.
Кое дело визирате?
То ни дебалансира изцяло. Миналата година бяхме наказани от съветник по подписан контракт преди към 6-7 години. Консултантът си изиска парите и в последна сметка каквото и да кажа, съдът е постановил, а тя е самостоятелна инстанция. И предходната година ни взеха 800 000 лв.. Делото продължава... Въпросният контракт е бил подписан от по-предходния кмет на Костинброд за тръбопровод на едно от огромните ни обитаеми места Драговищица. Защо, по какъв начин, по какъв метод, за какво не е изпълнен - проблемите са в самия контракт с неразбираемите му клаузи.
Защо е толкоз безценен този консултантски контракт, въпреки всичко това не е строителство?
Защото има уговорка, че, забележете! Многоуважаемият съд споделя, че ние сме равноправни търговски субекти и общината би трябвало да си поеме отговорността по този контракт. Оттам идва казуса - 1% дневно без горен предел. Като върнем обратно една петилетка, всеки може да направи сметка на 5 млн. лева един % дневно какъв брой доста пари стават. Това е извънредно тежък миг за общината. Много тежки репарации - този млад екип не го заслужава. Средната възраст на екипа ми е към 33 години. Никой от нас, в това число и жителите не заслужаваме толкоз тежки наказания. Но е реалност, предходната година финансовите ни средства ни отидоха там. Тази година ще помогнем на онкоцентъра. Държавата ни оказа помощ доста - както за централния градски площад ни отпусна 750 000 лв., по този начин и 350 000 лв. за църквата, която ще открием през октомври месец.
Как върви строителството на неповторимия за страната център за деца с онкохематологични болести?
Това е самодейност, която е почнала от родителите на заболели деца – съдружие „ Деца с онкохематологични болести “, може би отпреди 7 година Но в последните 3 година успяхме да рестартираме плана. С голямата поддръжка на всички отраслови министри, потегли това благородно начинание, стигна се досега, в който имахме нов план, кандидатстване пред Държавна фирма " Земеделие ", продобиване на плана от сдружението на родителите, които са в действителност едни героични хора. Онова, което не може да се обезпечи с европейски пари или от страната, ще го обезпечи общината. За тези три години проходихме доста пътища, само че всички порти, до които водеха те, бяха отворени. Изключително добре работихме с изпълнителната власт и всички го одобриха като идея. Онкоцентърът към този момент напредва. Излезе от основите, направена е подземната инфраструктура, невидимата. Къщичките към този момент се строят, доста са хубави. В тях ще идват всички деца, които са претърпели тежките лекувания - химио-, лъчетерапия, интервенции. Но ще са с родителите дружно. С тях ще работят терапевти, обществени служащи, психолози, които да оказват помощ на децата още веднъж да се социализират.  Центърът има потенциал да поеме всички български дечица, които се борят с тази най-коварна болест, и част от децата на Балканите. Той ще е осми в света. Ако всичко върви проект, октомври месец ще бъде подготвен. В момента работим още веднъж с страната доста целеустремено за създаване на пътя към онкоцентъра. Ще се постараем октомври да отвори порти и към този момент обсъждаме формата за финансирането му, тъй като това ще е нова, съвременна обществена услуга. Мога да кажа изрично, че ще е най-модерната обществена услуга за България.
Какъв е делът, който финансира Държавна фирма " Земеделие " и този на общината?
3,7 млн. лева от Държавна фирма " Земеделие " и 750 000 лева от бюджета на община Костинброд.
Другите ви инфраструктурни планове, които са в развой на осъществяване?
В момента желаеме да открием площада, да му се нарадваме една седмица. И започваме да приготвяме поръчката за централната ни черква, която е в непосредствена непосредственост до площада. Ще се постараем и тя да бъде подготвена до октомври месец. Изключително сериозен ремонт за централното ни градско читалище, което също е до площада. Читалището завоюва план от Държавна фирма " Земеделие " и в този момент се прави целият му покрив, сменя се дограмата, водопроводи. Както съм казвал, ние вършим лицето на града - площада, душата - читалището, и сърцето - църквата. Ще се веселя, в случай че успеем да създадем първа копка през есента и на нов информативен център, какъвто общината е нямала досега, и музей. Имаме обезпечени средства от Местна инициативна група " Костинброд - Своге ", с която работим доста съществено.
Като казвате, че площадът е лицето, читалището - душата, а църквата - сърцето, и продължим в същия дух, то кръвоносната система - улиците и пътищата в какво положение са?
Доста съществено работим по този въпрос Имаме извоювани планове както за пътища, по този начин и за улици. За най-голямото обитаемо място Петърч имаме извоюван план за тръбопровод - над 20 км. С поддръжката от страната Ломско шосе, което разделя града ни - това са 3 км в рамките на регулацията, ще бъдат направени от АПИ. Този месец се чакат и 22,5 км от Ломско шосе (София-Лом-Монтана) да бъдат довършени. Това е огромен план на страната през Министерство на регионалното развитие. Имаме отпуснати средства през Министерството на стопанската система за кръгово кръстовище, което е доста значимо в промишлената зона. Фактически, сътворяваме душата, лицето, сърцето, само че напредваме и с кръвоносната система.
На финала сте и по възлагане на огромна социална поръчка за пътища за над 5 млн. лева, имате определен реализатор. В кои елементи от общината ще се работи?
Това е пътят за промишлената зона на Костинброд в посока София. Пътят, който от Ломско шосе се свързва с два квартала на града, другият е от края на Петърч към автомагистралата. Надявам се да стартира сериозният ремонт на автомагистралата за Калотина. В поръчката е и пътят, свързващ две от най-хубавите ни села Безден и Богьовци. И път от Градец за Царичина, а последната точка е Царичината дупка, която считам, че може да стане извънредно забавна туристическа атракция.
Преди малко говорехте за тежък финансов проблем, с който общината е натоварена, само че информация в уеб страницата на МФ демонстрира, че безусловно всички финансови критерии, които министерството следи, са ви изпълнени. Така ли сварихте бюджета - постоянен?
Бюджетът на общината беше постоянен и ние сме се старали да държим оптималната финансова дисциплинираност, с по-спретната, само че забележима финансова стратегия, с голяма събираемост на налозите. И с помощта на екипа ми събираемостта скача с всяка година. Примерно първата година беше с 300 000 лева повече, втората – с още 300 000, идната - с 400 000 лева от горната страна. Това е малко по-агресивна политика, само че е значимо. Иначе за това време сме се постарали да задържим салдото. Да, запорираха ни сметките в един миг. Да, правихме вътрешни заеми с тежки изключителни сесии на Общинския съвет, само че когато човек има избрани дела и цели, а и финансова дисциплинираност, мисля, че нещата се получават. В последна сметка аз съм ученик на УНСС.
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР