''Категорично не готвим ново затваряне''. Това заяви в предаването Панорама,

...
''Категорично не готвим ново затваряне''. Това заяви в предаването Панорама,
Коментари Харесай

Здравният министър успокои: Категорично не готвим ново затваряне

''Категорично не готвим ново затваряне''. Това съобщи в предаването " Панорама ", което се излъчва по Българската национална телевизия, министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов. С това си изявление той може би е успокоил доста български жители, които се опасяват от ново затваряне на страната поради ковид.

''Коронавирусът се употребява като един тип набухвател на недоволството на хората и с него се експлоатират всички страхове'', счита проф. Ангелов.

" Нямаме никакви планове да вкарваме спомагателни ограничения, с изключение на тези, които са сега ", безапелационен бе министърът на опазването на здравето.

" Мерките са ясни - носене на маски, ограничение на събития на закрито, потребление на дезинфектант, физическа дистанция'', напомни медикът.

" Категорично не изтървахме вируса това лято. Цифрите демонстрират ясна наклонност - ние бяхме на второ място в Европейския съюз по заболеваемост. За последните две седмици България е на 26-то място по заболеваемост от 29 страни в Европейския съюз и европейското икономическо пространство ", разкри проф. Костадин Ангелов.

Той посочи, че тази статистика не се прави в България, а в Европейски център.

Проф. Ангелов сподели още, че всеки ден му се постанова да опровергава разнообразни клюки и концепцията на Министерство на здравеопазването е да организира брифинги, с които " да осведоми българското общество за всички истини ".

Той увери, че екипът на Министерство на здравеопазването има чисто професионални насоки, с цел да се премине през коронакризата с минимум вреди.

Министърът на опазването на здравето е безапелационен, че лечебните заведения ще устоят в тази спешна обстановка, която продължава от месец март насам.

" От всички обиколки, които върша из страната и които ще продължа да върша, хората са изморени, някои от тях са огорчени от отношението на цялото общество към българските лекари, сестри, на това съмнение, което има в тази система. Голяма част от българското общество не има вяра, това се преекспонира и хората са извънредно отрицателно настроени. Иначе лечебните заведения към този момент са оборудвани с нужната инсталация, имаме задоволително количество персонални защитни средства ", увери той.

Министърът на опазването на здравето сподели, че има едно изрично мнение за маските и то е, че те оказват помощ и пазят живота: " както на този, който я носи, по този начин и на хората, до които той се допира ", счита проф. Ангелов.

" Може да имаме човек, който да е заразоносител и да е физически здрав, без никакви клинични проявления, само че той може да болести дамата в магазина, индивида, с който се вози в асансьора, майка си, татко си, баба си, дядо си. Ако ние не демонстрираме отговорност към себе си и не можем да взимаме решения за себе си, не можем да си разрешаваме да бъдем безотговорни и към нашите близки ", добави проф. Ангелов.

Министърът бе безапелационен, че до края на годината в България ще имаме електронна рецепта.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР