''Идеята на затварянето е да можеш да предпазиш да няма

...
''Идеята на затварянето е да можеш да предпазиш да няма
Коментари Харесай

Д-р Куцаров пред ФАКТИ: Идеята беше системата да бъде подготвена, но никой нищо не подготви

''Идеята на затварянето е да можеш да предпазиш да няма пик на заболелите. Това го видяхме март месец. Видяхме Италия, уплашихме се, затворихме, ок. Но никой нищо не приготви. Нямаше обикновени неща. Не приказвам за доставяне с консумативи и защитни средства, никой не знаеше какво ще се прави. В този щаб имаше един математик, който категорично им сподели, те може би му затвориха устата, докъм септември им споделяше какъв брой ще са бройките, по кое време до какви бройки ще се стигне. Никой нищо не направи, лечебните заведения не знаеха''. Tова съобщи пред ФАКТИ доктор Севдалин Куцаров, кардиохирург с съвсем 30 годишен опит, със предпазена магистратура по публично здраве и здравен мениджмънт, който е част от Политическа партия ''Републиканци за България'' и в частност е специалистът, отговарящ за бранш ''Здравеопазване''. Той разяснява за медията ни настоящата обстановка с ковид у нас.

''Правителството се опасяваше от митинги, както се случваха на всички места по света, само че ние тук сме изключително чувствителни за това. Оставихме едно извънредно политическо решение на учителите и шефовете да вземат решение кое учебно заведение да затворят, което беше нелепост. Това беше в действителност казусът и резултатът не закъсня. Няма по какъв начин да излезеш и да кажеш: ''Ние чакаме да станат 600 или 500, както е в Европа''. Идеята беше системата да бъде готова, системата да знае какъв брой заболели ще има, на база на това да взимаш решения, а не на броя колкото в Европа - затваряли на 500, затваряли на 600. Това не е рационално. Ти имаш система, която дефинира потенциала ти за банкет на пациенти, за лечение на пациенти. На множеството лечебни заведения им споделят: ''Дайте от вашето поделение един човек да влезе. Ако може да го е прекарал - по-добре''. Спряха плановите интервенции. След първото затваряне моята клиника се оправи някъде към края на септември, началото на октомври. Пациентите, които оперирахме бяха терминални и трябваше да бъдат оперирани. Но самият боязън на хората от отиването в болница - това коства доста. На СЗО и Организация на обединените нации имаше отчет за това, че депресиите, психологичните болести, в резултат на всичко това, което се случва, за Англия да вземем за пример даваха, че са 1/5 нагоре. Това са последици, които ще вървят след тази смъртност, която е елементарно преброима. Доколко единствено това е смъртността от ковид е обособен въпрос, защото хората, които си умират по къщите ще са доста повече'', продължи разбора си доктор Куцаров.

Той разкритикува и нерешителността и несигурността на българските управляващи, почнала още напролет. ''Спомняте си - ще носите маски, няма да носите, но единствено малко като се видите повече. Ще затворим, няма да затворим, те да си вземат решение, ще ги обявим на зони. Добре. И? Един преподавател да вземе решение въз основата да ги преброи какъв брой възпитаници и учители, с цел да може отговорността да не е централна. А престижът е този, въз основата на твоя престиж да наложиш това, което е най-правилно. Нали в последна сметка това е концепцията на политиката - някой с визия, или с знания повече, да убеди другите, че това, което се прави е вярното. А в действителност тук това ''избяга''. Лятото ние бяхме решили, че това е, край. А всички други се подготвяха. Германия говореше за втора вълна от април месец. Ние казахме, че всичко сме решили и оповестиха: ''Добре, че пуснахме вируса да върлува''. Сега да го спрат'', сподели доктор Севдалин Куцаров.

''Трябва тъкмо да бъде обяснено на хората какво в действителност се случва. Това, което не беше направено, а и до момента го няма, още си приказваме кои признаци, при кои признаци, нямаше протокол за хоспитализация. Не се знаеше какви са напътствията, при които един болен се хоспитализира. Излязоха и споделиха: ''Като има задух''. Това е толкоз общо... Нямаше обединен протокол - тези заболели, при такива признаци, това се оправи. Хора не знаят реда, не знаят къде да отидат.

Протоколите за лекуване на това заболяване имаше във Военна болница, ''Пирогов'' ненапълно, ''Токуда'', те лекуваха по избран протокол, който беше фиктивен. Хората отиват по аптеките и търсят антибиотици. Азитромицин изчезна. Където и да отидете - няма. Точното тъй като не се знае какво да вършат хората. Те не са отговорни, минимум хората са отговорни за това, че са се разболели, с цел да бъдат оставени те да вземат решение. Сега всички откриха отделения (б.р. Ковид отделения), огромните лечебни заведения, само че какъв брой лекари и сестри са нужни? Има стандарти за всяко поделение. За всяка компетентност има стандарти, с цел да се отвори поделение - какъв брой лекари, какъв брой сестри, на какъв брой кревати, на какъв брой заболели. За тези отделения няма такива стандарти. Болниците, които не съумяват да разкрият нужни места за лекуване на Ковид заболели, би трябвало да се ангажират с командироване на личен състав, откакто употребяват публичен запас за финансиране. Важно е възобновяване на плановите действия. Това е и единственият метод за финансиране на лечебните заведения. Много от лечебните заведения сега са полупразни'', разяснява още той.

''Самият ни локдаун е малко чудноват, тъй като оставиха огромните вериги. Отидете да видите в Джъмбо в този момент, всеки пазари, тъй като не е сигурен, че ще отворят моловете. Ресторантите ще работят, няма да работят. Ще бъде до 23:00, няма да бъде 23:00. Решенията са измислени. Поглеждаш на Запад и виждаш - в тази страна се работи по този начин, даде такива резултати пролетта, и ние вършим същото. Затварянето на страната е с цел да бъде отслабен натискът върху здравната система. Следователно отварянето би трябвало да бъде съобразено само с това. Работата на държавното управление би трябвало да бъде ориентирано в две направления. Едната е опазването на здравето на българите, а другата е отплата на бизнеса, който не работи. Не може едното да е за сметка на другото'', безапелационен бе доктор Куцаров.

Ние пуснахме от нашата партия няколко точки преди повече месец - какво би трябвало да бъде направено, по какъв начин да бъде направено. Някои неща даже се възприеха, след това стопирах. Мисля, че занапред ще се качи тази смъртност. Естествено, като при всеки вирус ограничаването на контактите би довело в границите на 15-тина дни до спад. Но отново ще кажа, че не са отговорни хората. Трябва да има едно говорене, авторитетно, обосновано, и хората биха се съгласили с това. Пролетта беше елементарно, умираха някъде по света хора, само че в този момент няма човек, който да няма непосредствен разболял се. Сега към този момент по-лесно бихме се съгласили каквото и да се наложи'', приключи доктор Севдалин Куцаров коментара си за COVID-кризата.

А ето и въпросните оферти на ''Републиканци за България'' от предишния месец:

1. Осигуряване на единна разпределителна система за заболели с Ковид в цялата страна. Лечебните заведения по чл.5 от Закона за лечебните заведения да поемат преобладаващо дейностите, нужни за диагностика и лекуване на пациенти с Ковид. Статутът на тези ЛЗ допуска съществуването на експерти, материална база и опция за улеснен механизъм за държавно финансиране. Да се включат и регионалните лечебни заведения в страната. Водещите ЛЗ в София и в страната по Ковид диагностика и лекуване досега да поемат ангажимент да предадат добития опит. Лечебните заведения по член 5 от ЗЛЗ да бъдат обезпечени с нужните защитни средства, консумативи и лекарства, както и нужното финансиране, посредством съответните ведомства.

2. Ясни и единни критерии за хоспитализация. Използване на бърз антигенен тест за съкращаване на времето до хоспитализация при пациенти, които досега не са тествани.

3. Максимално бързо възвръщане на плановата активност във всички останали ЛЗ. Гаранция за обезпечаване на незабавна помощ за всички други категории пациенти.

4. Командироване на медицински личен състав, предпочитано анестезиолози, реаниматори анестезиологични сестри от всички лечебни заведения, употребяващи публичен запас на финансиране. Осигурено финансиране за целия личен състав, непосредствено зает в лекуването на Ковид пациенти.

5. Въвеждане на обединен протокол на лекуване (понастоящем употребен в няколко от водещите болници).

6. Ангажиране на доболничната помощ в лекуването и следенето на пациентите без нужда от хоспитализация.

7. Увеличаване на човешкия и материалния запас на контролните органи - РЗИ, общински надзор.

Очаквайте през идващите дни във ФАКТИ просторен разбор и хрумвания от доктор Севдалин Куцаров за безусловно нужната и неотложна здравна промяна в България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР