388 предписания са издадени на производители на хляб за неправилно

...
388 предписания са издадени на производители на хляб за неправилно
Коментари Харесай

Как се променя производството на хляб?

388 наставления са издадени на производители на самун за погрешно изпичане, което води до формиране на акриламид. Това демонстрират резултатите от последната инспекция на Агенцията по сигурност на храните, която стартира през април. Как се е трансформирало производството на самун и дава отговор ли качеството на цената?

Брашно, вода, сол и квас. Това са съставките, които са задоволителни за произвеждане на първокласен български самун.
Николай Стайков - технолог, " Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии ": Не би трябвало да съдържа безусловно никакви други оцветители, подобрители, консерванти, които да удължават периода на валидност, които да удължават неговата преснота, мекост.
Стандарт " България " обаче позволява в пакетирания самун да се прибавят три типа подобрители. От Агенцията по сигурност на храните изясняват, че по този начин се удължава периода на валидност:
Аскорбинова киселина (E 300) Оцетна киселина (Е 260) Моно- и диглицериди на локални киселини (Е 471) или техните естери (Е 472) Атанас Дорбенов - специалист " Контрол на храните ", БАБХ: За качеството на брашното има два доста значими индикатора: киселинност и наличието на протеини. Ако я няма тази киселинност се влага аскорбинова киселина. За възстановяване на хлебопекарните качества на брашното. Те по никакъв метод не е потвърдено, че вредят на човешкото здраве.  Как новите технологии в храненето оказват помощ за по-здравословен режим при децата Как новите технологии в храненето оказват помощ за по-здравословен режим при децата
От през днешния ден до неделя Пловдив става център на мегафорума за агробизнес, вино, храни и съоръжение, който по традиция се организира в Международния панаир. Та...

За ускорение на приготвянето, производители трансформират и различен развой - на ферментацията.
Николай Стайков - технолог, " Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии ": Може да го съкратим с 10-15 -20 минути.
Продължителната ферментация кара хляба да бухне естествено, без набухвател. Процеса ни демонстрират възпитаници от Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии.
Катрин Христова - 11 клас, " Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии ": Това е формата на ръчно творби самун от нас. Той е 500 година и след ферментацията, която ще протече по-късно, и изпичане, ще удвои два пъти размера си и ще стане много по-голям и ще замязя на хубавия, благоуханен самун, който го продават из цяла България. Николай Стайков - технолог, " Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии ": Не можем да кажем, че в него има някаква химия, която да е направила хляба по-бухнал. Просто може би е изработен с положителни брашна, добра ферментация, положително изпичане, при подобаващи условия.  Какво е качеството на брашното и хляба у нас? Какво е качеството на брашното и хляба у нас?
Хлябът, който се предлага на пазара, е първокласен и без неразрешени добавки. Това е открила инспекция на БАБХ, предоставена от Върховната административн...

От началото на годината Агенцията по сигурност на храните е издала 388 наставления на производители за формиране на акриламид при изпичане на хляба.
инж. Атанас Дорбенов - специалист " Контрол на храните ", БАБХ: Акриламидът е такова вещество, което се образува по време на печенето. Прегорелият самун може да крие риск за здравето на човек.  Какво съставлява акриламид и до какъв брой е рисков за здравето ни? Какво съставлява акриламид и до какъв брой е рисков за здравето ни?
Притеснително високи равнища на евентуално канцерогенното съединяване акриламид в храни засече Европейската потребителска организация. Какво съставлява...

680 предприятия създават самун в България. Най-честите нарушавания, които позволяват производителите са при етикетирането.
инж. Атанас Дорбенов - специалист " Контрол на храните ", БАБХ: В нашата страна няма нормативен акт, с изключение на стандартите, които са признати, който да контролира да вземем за пример в пълнозърнестия самун какво брашно да се поставя, по какъв начин да се замесва. Няма.
Проверките не са открили неразрешени субстанции в хлябовете, нито оцветяване на брашното. От Агенцията по храните твърдят, че българският самун дава отговор на европейските нормативни условия за храните и не съдържа субстанции, от които да се затлъстява.

Колко обаче би трябвало да коства един самун?
Николай Стайков - технолог, " Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии ": Формулата е доста елементарна. 1 - 2 - 4. Ако 1 кг. зърно коства 10 стотинки, то 1 кг. брашно би трябвало да коства 20 стотинки и надлежно 1 кг. самун би трябвало да коства 40 стотинки. Това е формула от 1950г. Това остарели хора са ми я споделили. Така в миналото се е определяла цената.  Очакваното повишаване на тока няма да се отрази на цените на хляба Очакваното повишаване на тока няма да се отрази на цените на хляба
Очакваното повишаване на електрическата енергия от 1 юли приблизително с 3,5 на 100 няма да се отрази върху цената на хляба. Това сподели в Сутрешния блок на Българска национална телевизия Дими...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР