37% от училищата в София-област не учат ученците си как

...
37% от училищата в София-област не учат ученците си как
Коментари Харесай

37% от училищата в София-област зарязват уроците по работа в екип

37% от учебните заведения в София-област не учат ученците си по какъв начин да работят в екип. В 23% образователни заведения инспекторите не откриват достатъчно ефективни мерки срещу ранното отпадане от учебно заведение, а 17% би трябвало да подобрят достиженията на учениците си от външните оценения и олимпиадите. Това демонстрира за проверените от него през октомври-декември 2020 година 30 детски градини и 35 училища в област София.

През 2018/19 година НИО направи пилотна инспекция в 88 просветителни институции, а през 2019/20 година съумя в 90 при планувани 150 инспекции. За образователната 2020/2021 година проектът е за 130 детски градини и учебни заведения, като за момента са систематизирани резултатите единствено от първите 65 инспекции през м.г. 

Общата оценка на качеството на образованието в инспектираните институции е добра - 3.17 при 4-балната канара. Средната обща оценка в област " учебен развой "  е добра 3.15, а в област " ръководство на институцията "  - добра 3.20, заключават инспекторите, които са прилагали комбиниран модел при инспекциите - инспекция на документи в е-среда и посещаване за един ден в детската градина/училището и наблюдаване на педагогически обстановки или образователни часове. Срещите с представители на учениците, родителите, педагогическите експерти и екипа за ръководство са се осъществявали в електронна среда в границите на 2 до 3 дни.

Най-много са институциите с добра оценка на качеството на образование - това са 25 детски градини от 30 тествани и 20 учебни заведения от 35 инспектирани. Много добра оценка са получили 4 детски градини и 11 учебни заведения, а приемлива - една детска градина и 4 учебни заведения. За отчетния интервал не е открито незадоволително качество на образованието в нито една институция. С най-висока обща оценка е детска градина " Буратино ", град Божурище, която е получила доста добра оценка 3.69. С най-ниска обща оценка пък е детска градина " Томпсън ", село Томпсън, община Своге - задоволителни 2.46.

От учлищата най-висока обща оценка на качеството на обучение е измерена в СУ " Христо Ботев ", село Горна Малина - доста добра 3.87, а най-ниска в ОУ " Св. Св. Кирил и Методий ", село Хераково, община Божурище - приемлива 2.18.

Наред с позитивните констатации обаче има и отрицателни заключения. В 19 детски градини (63%) учителите не са основали организация за екипни действия на децата в педагогическите обстановки. " Оценката на знака „ Развиване на умения у децата/учениците за работа в екип “ е незадоволителна - 1.50, което значи че в предучилищното обучение не се работи в задоволителна степен за придобиване на компетентности, нужни за сполучливото прекосяване на детето към учебното обучение " , заключават проверяващите. В 17 детски градини (57%) децата нямат достижения от състезания, надпревари и други, а в 14 детски градини (47% от инспектираните) като активност, която се нуждае от усъвършенстване, е посочено обезпечаването на спомагателни средства за развиването на детската градина. 

При учебните заведения ситуацията е сходно. В 13 от инспектираните учебни заведения (37%) работата за насърчаване на уменията на учениците да работят в екип се оказва проблематична област, към която учебните екипи следва да насочат своите старания. Средната оценка на знака, проследяващ развиването на тези умения, е приемлива - 1.83. В 8 учебни заведения (23%) инспекторите показват незадоволителната успеваемост на ограниченията за компенсиране на ранното отпадане от клас , а в 6 от тях (17%) като тенденция за усъвършенстване е посочен знакът, измерващ достиженията на учениците от външните оценения, олимпиадите, надпреварите и други

 

НАРУШЕНИЯ

При 3 учебни заведения и 8 детски градини са открити нарушавания по отношение на стратегическото и годишното планиране и доклада на осъществяването. По отношение правилниците на институцията нарушавания са позволили 4 учебни заведения - ОУ " Иван Вазов ", с. Алдомировци, ОУ " Д-р Петър Берон ", с. Реброво, Професионална техническа гимназия " Никола Й. Вапцаров " в гр. Самоков и детска градина в с. Церово. По отношение на прозрачността в ръководството на бюджета нередности са видяни в детска градина " Радост ", гр. Драгоман. По отношение на проекта за подготовка на педагогическите експерти - такива са установени в ОУ " Христо Ботев " в Етрополе и ОУ " Д-р Петър Берон ", с. Реброво. Нарушения на наредбите са открити още по отношение на Етичния кодекс на общността, във връзка с даването на обща и спомагателна поддръжка за децата, по отношение на ограничения за повишение на качеството на образованието, както и с предварителна защита на ранното овакантяване на просветителната система и даването на равни благоприятни условия и приобщаване на децата от уязвими групи.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР