37% от европейските граждани ежедневно срещат новини, за които смятат,

...
37% от европейските граждани ежедневно срещат новини, за които смятат,
Коментари Харесай

Вени Марковски участва в първото заседание на комисията за справяне с дезинформацията



37% от европейските жители всекидневно срещат вести, за които считат, че показват неправилно действителността или даже са погрешни, демонстрира изследване на Евробарометър. На 3 ноември 2020 година еврокомисарят Мария Габриел разгласи проект за деяние в региона на цифровото обучение, която включва основаването на нова експертна група за поощряване на цифровата просветеност и справяне с дезинформацията посредством обучение и образование.

" Хората са от цяла Европа. Аз не мога да не споделям там българския опит и постоянно употребявам случая да подчертая, че съм от България, където огромна част от проблемите, свързани с дезинформацията не са същите каквито са в Западна Европа. Вътре има самостоятелни специалисти като мен, представители на Фейсбук, на Организацията за икономическо съдействие и развиване, на фондации от Германия, в това число учители, преподаватели, професори “, сподели за БНР Вени Марковски, един от създателите на Интернет общество в България.
По думите му задачата на комисията, основана от еврокомисаря Мария Габриел е да сложи акцент върху образованието. Преди дни беше извършено първото съвещание.

„ Гледа се към този момент не към незабавното, а към значимото. Това, което ще има отражение върху децата, когато те пораснат и върху техните деца “, добави в предаването " Хоризонт до обед " Марковски.

На въпрос какво е най-опасното от дезинформацията, обвързвана с Covid-19 той отговори:
„ Най-опасното е, че огромна част от хората не имат вяра в действието на имунизациите и сега умират близо 100 души всеки ден в България “.

3327 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа, от които 1 736 са открити с PCR, а 1 591 - с бързи антигенни проби. 86,74 % от новите случаи, открити през миналото денонощие, са на лица, които не са имунизирани, сочат данните на Единния информативен портал.Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР