37% от българите не смятат, че има нужда от нова

...
37% от българите не смятат, че има нужда от нова
Коментари Харесай

Голяма част от българите не смятат, че има нужда от нова Конституция

 37% от българите не считат, че има потребност от нова Конституция. Това е най-голямата група със сходно мнение в националното изследване на  " Тренд ", направено през септември месец, в което са тествали и настройките спрямо инициативата на  за нов Основен закон и привикване на Велико народно събрание.

Мнението на българите се разделя на три групи: На въпрос има или няма потребност да се приема нова конституция на България, над една трета дават отговор с " не знам / не мога да преценява ". 29% са на мнение, че има потребност от нова конституция, а 37%, че няма.

Най-общо по данните проличава, че на не дребна част от българските жители тази тематика по-скоро им е непозната.

Тествани са и всяка една от главните препоръчани промени.

Най-сериозна поддръжка - 83% - събира намаляването на броя на националните представители от 240 на 120. Другата смяна, която събира висока поддръжка, е намаляването на мандатите на " тримата огромни "  в правосъдната система от 7 на 5 години, като 72% поддържат, а 7% не поддържат тази смяна.

Останалите начинания като че ли остават по-чужди на респондентите.

Така да вземем за пример, половината от запитаните не взимат позиция по отношение на въвеждането на индивидуална конституционна тъжба, само че измежду тези, които показват мнение, по-голямата част поддържат - 43%, и единствено 6% срещу.

Премахването на институцията на Велико национално събрание пък е единствената смяна, за която по-голямата част са срещу - 32%, а поддържат 28%.

Най-голям дял обаче не знаят или не могат да преценяват. Близо половината (46%) пък не взимат отношение и към основаването на правосъден и прокурорски съвет, които да имат законодателна самодейност.

Изследване на " Тренд " през септември не регистрира сериозна динамичност в електоралните настройки измежду гласуващите съпоставено с изследването през август. Подкрепата за митингите също стои непроменена (62% ги поддържат, а 30% не ги подкрепят), както и скептицизмът, че те ще доведат до оставка – 42% считат, че митингите няма да доведат до оставка на държавното управление, а една трета считат, че ще доведат.

Изследването записва на практика паритет сред ГЕРБ (23,8%) и Българска социалистическа партия (23,4%) и лек растеж на " ИТН " (15,9%). Движение за права и свободи (10,4%) и " Демократична България " (9,9%) остават на сходни равнища.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР