350 проверки на туристически и търговски обекти в зимните курорти

...
350 проверки на туристически и търговски обекти в зимните курорти
Коментари Харесай

КЗП е извършила 350 проверки в зимните курорти


350 инспекции на туристически и търговски обекти в зимните курорти е направила Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) през предходната седмица. В към 10% от случаите са установени друг вид нарушавания. Това заяви ръководителят Димитър Маргаритов в „ Преди всички ” по БНР.

През януари наличието на КЗП на терен е доста по-засилено, защото това е разгарът на зимния сезон и курортите към този момент са цялостни.

„ Има нещо, което е симптоматично, само че може би към този момент се среща в по-малко случаи, в сравнение с в минали години – обектът се популяризира като СПА хотел или като доста по-звезден, в сравнение с е по уверение за категоризация, а не е в положение да предложи услугите, поради които хората от време на време избират тъкмо такова място за настаняване ”, даде образец Маргаритов.

Той изрази съмнение, че в някои от случаите е допустимо хотелиерите да се надценяват, като си мислят, че ще могат в придвижване да откликнат на упованията и потребностите на своите клиенти, само че това няма по какъв начин да стане. „ Затова и законът вкарва тъкмо избрани и ясни критерии, въз основа на които съответният обект придобива своята категоризация ”, разяснява ръководителят. „ Надявам се, че най-малко в границите на това, което и ние можем да създадем като подпомагане във връзка с потребителите, тези хотелиери ще са в положение да компенсират своите клиенти с различен вид услуги или с някакви положителни практики, които в последна сметка няма да доведат до огромно отчаяние ”, добави той.

Председателят на КЗП уточни, че Комисията има все по-голяма успеваемост в случаите на даване на туристически услуги в некатегоризирани обекти от вида на апартаментните комплекси. При инспекциите през предходната седмица е открито точно такова нарушаване – липса на категоризация в обект, който има към стотина жилището, а някъде към половината са били категоризирани.

Маргаритов напомни, че инспекциите на Комисията в зимните курорти стартираха още през декември. Тогава бяха инспектирани обектите, в които в минали интервали са установени нарушавания, с цел да се откри дати несъответствията са преодолени и търговците са привели активността си в сходство с условията на закона. Проверки са направени и на оборудванията и ски пистите преди да започва работата им, не престават и в този момент. „ Всичко е наред, нека по този начин да бъде и отсега нататък. Положени са нужните старания, с цел да може както техническата редовност на оборудванията да е реалност, по този начин и това, което за потребителите също е не по-малко значимо – правото на информация, оповестяването на цените. А когато приказваме, за ски пистите – също изискванията и степента на компликация на другите писти и сектори по тях ”, сподели още Маргаритов.

Проверките на КЗП в планинските курорти ще продължат до края на сезона. Те ще се правят както по сигнали на консуматори, по този начин и по акцията на контролния орган. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР