350 млн. за модернизиране на лечебните заведения, 170 млн. лв.

...
350 млн. за модернизиране на лечебните заведения, 170 млн. лв.
Коментари Харесай

5 медицински хеликоптера ще бъдат купени със средства от ПВУ

350 млн. за модернизиране на лечебните заведения, 170 млн. лева за мозъчните центрове и обилни средства за модернизиране на Спешната помощ и системата 112. Това планува в областта на опазването на здравето Планът за възобновяване и резистентност (ПВУ), утвърден от Европейска комисия, стана ясно от думите на министъра на финансите Асен Василев след съвещанието на Министерски съвет през днешния ден.

„ Тези пари не са подарък. Ако не създадем заложените промени, няма да получим средствата. Реформите, заложени за осъществяване в първата половина на 2022 година, ще бъдат изпълнени и до края на годината ще можем да получим 1,2 милиарда лв., а от на следващия ден министерствата могат да стартират да приготвят плановете “, сподели още Василев.

В утвърждения вид на ПВУ са заложени 119 181 032,50 лева с Данък добавена стойност за създаване на система за оказване на незабавна здравна помощ по въздуха, а срокът за осъществяване е 60 месеца. Тя ще бъде проведена в Изпълнителна организация „ Хеликоптерна незабавна здравна служба” (ИА „ ХСМС”), директно подчинена на министъра на опазването на здравето. Агенцията ще бъде основана в интервала на осъществяване на плана преди доставката на медицинските хеликоптери, като изпълнителят ще провежда образование на чиновниците във връзка с директните им отговорности по съгласуваност и ръководство на процесите по обезпечаване на въздушна здравна помощ. Ще бъдат закупени 5 медицински хеликоптера, а шестият ще бъде обезпечен посредством реализирането на план „ Осигуряване на въздушни транспортни средства за реакция при незабавни медицински състояния”, финансиран по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 – 2020 година, който се извършва настоящо все още.

В състава на един екипаж за осъществяване на интервенции за HEMS се включва авиатор – той и пълководец на екипажа, втори водач, доктор, парамедик или здравна сестра. Повикването на екипажите ще се реализира през диспечерски пункт, ситуиран в главната оперативна база, посредством Националната система 112. Финансирането на HEMS ще се реализира посредством бюджета на Министерството на здравеопазването. При осъществяване на плана ще се отворят нови 128 работни места. Плащанията по плана ще се правят от време на време на тримесечна база, съгласно изпълнените, регистрирани и утвърдени действия.

За развиване на Националната система 112 и създаване на нова система за приемане на незабавните връзки и ръководство на ресурсите към службите за незабавно реагиране, основана на единна платформа, за възстановяване на услугата Единен европейски номер 112 на територията на Република България пък са планувани 55 984 647,77 лева с Данък добавена стойност.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР