35-годишна българка и нейното бебе изпаднаха в безизходна ситуация в

...
35-годишна българка и нейното бебе изпаднаха в безизходна ситуация в
Коментари Харесай

Българка и бебето й са блокирани от четири месеца в Сърбия, не могат да се приберат

35-годишна българка и нейното бебе изпаднаха в безизходна обстановка в Сърбия. Младата жена желае да се прибере в България, само че не може да издаде документи на детето си, тъй като бащата е в неопределеност. Засега институциите не могат да ѝ помогнат, тъй като такива са законите на страната, написа .
Прочетете още
Преди 4 месеца животът на Боряна се прекатурва. Бременна, тя взема решение да се прибере от Германия в България. Тръгва с рейс през Сърбия, само че ненадейно ражда детето си в Ниш. 

" До термина имах месец и нещо и изобщо не размислих, че нещо ще се случи по пътя ", сподели Боряна Водиченска.

Боряна е омъжена за сърбин, с който е сключила формален брак, само че от половин година не са дружно. Бебето се ражда на 7 октомври предходната година.  

" На основа, че съм в брак със сръбски жител и че детето е родено в Сърбия, детето се води сръбски жител ", разясни Боряна.

Вече 4 месеца дамата се пробва да се прибере в България дружно с новородената си дъщеричка, само че не може да получи единодушие от брачна половинка си. 

" Докато съм в формален брак с него, не мога без негово позволение, негов автограф, не мога да направя паспорт на детето и да изляза и да се прибера в България ", означи Боряна пред bgonair.

Проблемът е, че от 6 месеца Боряна няма никаква връзка със брачна половинка си. Не са се виждали и не са се чували по телефона.  " Сега сега никой не знае къде е, дали е в Сърбия, Германия, Австрия. Полицията в Ниш също не може да го откри ", разяснява майката.

Консулството на България в Ниш е осведомено със случая на Боряна, само че за съжаление няма по какъв начин да ѝ се помогне, тъй като законодателството на Сърбия не може да бъде нарушено. От консулството обясниха, че краткотраен паспорт на детето не може да бъде публикуван без единодушието на бащата. 

" Тя би трябвало да заведе в локален съд делo с искане за настойничество ", уточни генералният консул на България в Ниш Димитър Цанев.

Засега Боряна остава в Ниш, където ѝ помагат положителни хора, тъй че нищо да не ѝ липсва. Дори е съумяла да кръсти дъщеричката си. След няколко дни двете ще заминат за Белград, където ще бъдат настанени в обществен дом за отбрана на майки с деца.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР