34-годишният Живко Запрянов влиза в затвора за 12 години и

...
34-годишният Живко Запрянов влиза в затвора за 12 години и
Коментари Харесай

Изверг закла изгората си пред детето й

34-годишният Живко Запрянов влиза в пандиза за 12 години и 8 месеца поради ликвидиране по изключително нечовечен и непосилен метод на изгората си Боряна Иванова. Изтърпяването на наказването ще стартира при първичен непоколебим режим. Това реши Хасковският областен съд.

Делото се гледа по съкратеното произвеждане, откакто Запрянов призна обстоятелствата и доказателствата в обвинителния акт. Така по закон Темида е длъжна да понижи с 1/3 наказването.

Живко Запрянов заклал Боряна Иванова в харманлийското село Браница, откакто предходната нощ изпил надницата й. Това стана на 2 май предходната година.

Боряна Иванова и Живко Запрянов почнали да живеят на фамилни начала през 2012 година. При тях било и едно от децата <210>, другото го отглеждала майка <210>.

Боряна работела на частно при разнообразни аграрни стопани, а Живко се пазарял понякога да оказва помощ при развъждане на животни. Алкохолът му бил уязвимост и постоянно посягал към чашката. Питиетата го правили нападателен. Предизвиквал разправии на обществени места. Често пердашил и Боряна, само че споровете им не били продължителни. При сходен скандал сред двамата през януари 2018-а тя напуснала фамилното жилище, но след малко време се върнала при Живко.

Вечерта на 30 април м.г. Запрянов отново се напил в селския хоремаг. Започнал да влиза в разправии и кавги с други клиенти и с продавачката, която заплашил, че ще я спука от пердах. Щом се прибрал след 20 часа у дома, сред него и изгората му избухнал скандал. Младата жена се възмутила, че Живко взел и похарчил надницата <210>, заработена денем в усърдната работа на полето. „ Изпи парите, с които щях да върша вноска по заема ни ”, скарала се тя на натряскания до козирката мъж. Той пък се разпсувал, блъснал я и натирил по долни дрехи на открито от къщата им.

Към 23,30 часа полуголата млада жена дружно със сина си отишла в дома на съседи. Споделила им, че нейният непрокопсаник отново я набил, и помолила да остане да пренощуват с детето си. Домакинята ги съжалила и ги приела.

На идната заран Боряна не отишла на работа и останала в къщата на комшиите. Към 20 часа Живко отишъл там и почнал да кандърдисва половинката си да се прибере при него. „ Няма да си дойда! Писна ми да ме тормозиш! ”, дала отговор Боряна.

На 2 май сутринта Иванова отишла на работа с друга своя съселянка. Двете почнали да садят арпаджик в покрайнините на селото.

Междувременно Живко отскочил до Харманли, с цел да си купи работни облекла. Като се върнал в Браница, се видял с 8-годишния наследник на изгората си. Двамата си поговорили и детето споделило, че желае да се приберат с майка му при него.

Тогава Живко решил да отидат на равнищата, където работи Боряна. Взел от вкъщи си кухненски нож и го поставил в джоба. По пътя заварил отключен джипа на притежателя на равнищата, с който возел служащите си, качили се в колата с момченцето и отпрашил към къра. Малко преди да стигнат на равнищата, джипът закъсал в дере. Запрянов го изоставил и дружно с детето траяли пешком. Когато стигнали на мястото, Живко отишъл при тракторист и изискал да изтеглят с него колата. Човекът се съгласил, качил мъжа и детето в кабината и тръгнали към края на равнищата, където била Боряна и другата работничка.

Спрели до тях и момчето и Живко слезли от кабината. Той се доближил в тил към изгората си и извадил ножа. Пред стъписаните погледи на детето и другите двама очевидци мъжът съборил Боряна на земята и почнал да се пробва да я прободе в гърдите, като крещял, че ще я убие. Боряна се съпротивлявала и викала за помощ. Трактористът помъчил да вземе ножа от разбеснелия се нападател, само че не съумял. Запрянов го изблъскал и му споделил, че ще го удари. В този миг се намесила и другата свидетелка, но и тя не могла да изтръгне ножа.

Жертвата съумяла да се отскубне и побягнала. През това време трактористът потеглил дружно с другата работничка, с цел да вика помощ от селото, тъй като нямали телефони в себе си.

В същото време Запрянов тичал след жена си, а зад тях ги следвало 8-годишното момченце. Боряна се спънала и паднала, килърът я настигнал и почнал да я дупчи с ножа в гърба, гърдите, корема и бедрата. В началото дамата се опитвала да се съпротивлява, викала за помощ, молела се, но от кръвозагуба изпаднала в безсъзнание, а по-късно издъхнала.

Веднага след случилото се Живко се отправил към Браница дружно с ужасеното и плачещо дете, видяло убийството на майка си. Убиецът изхвърлил окървавения нож в крайпътните шубраци.

Когато се прибрали вкъщи, се преоблякъл и се скрил у собствен другар. Междувременно служители на реда със следово куче тръгнали да го дирят и след 4 часа го арестували.

От направената след това съдебномедицинска експертиза станало ясно, че жертвата е наръгана 13 пъти.

От психиатрично-психологическото проучване на Запрянов станало ясно, че той е акцентуирана персона от афектно-възбудим кръг с антисоциална настройка. Личностната конструкция се характеризирала с амбивертност, прочувствена ненормалност, разбъркан характер с преобладаване на холеричните черти и податливост към правонарушения.

В деня на убийството бил изцяло изтрезнял, спокоен, с ясно схващане, контактен, съответен и насочен. По това време е бил кадърен да схваща свойството и смисъла на осъщественото и да управлява постъпките си, безапелационни са специалистите.

Личностното развиване и оформяне на личностната конструкция били протекли под мощното въздействие на социално-психологичната среда. Налице бил намален самоконтрол, липса на характерни ползи, неподредена, безредна устременост, липса на съответни умения за решаването на по-сложни проблеми в разнообразни области на живота, без да се поставят дейни старания за подобряването му. Психологичните прекарвания по време на осъществяване на убийството и по-късно не се отличавали с съответната за случая дълбочина, изказал е официално разкайване, без да е изпаднал в стресово положение, гласи мнението на психиатрите.

" Много се оправдавам, бях сърдит, скърбя ", сподели пред съда 34-годишният Живко.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР