34 години след великия рекорд на Стефка Костадинова, постижението ѝ

...
34 години след великия рекорд на Стефка Костадинова, постижението ѝ
Коментари Харесай

Посегнаха на рекорда на Стефка Костадинова

34 години след великия връх на Стефка Костадинова, достижението ѝ продължава да боде като бодил в очите избрани кръгове завистници отвън рамките на родината ни. Поредното доказателство, че светът в никакъв случай няма да елементарни нито на Костадинова, нито на България нейните недосегаеми и до през днешния ден 209 см в бранша за скок на височина, дава човек на име Патрик Еквал.

И до момента в който в света на спорта, Стефка Костадинова от дълго време си и извоювала правото да бъде наричана легенда, Патрик Еквал наподобява цялостен анонимник. За него се знае, че е швед и че от десетилетия упражнява специалността на състезателен публицист. В Скандинавия е прочут с два обстоятелството: с ненавистта си към спортистите от някогашния социалистически блок и с обожанието, което изпитва към една от известните лекоатлетки в скока на височина от близкото минало – неговата сънародничка Кайша Берквист.

Вчера – събота (15 май), без да му мигне окото, Патрик Еквал си разрешава да насочи шокиращо обвиняване към Костадинова по време на присъединяване му в телевизионното съревнование " Muren ", което в превод значи " Стените ". Куизшоуто се излъчва по един от най-гледаните канали в Швеция - националния SVT в 20:00 ч., а в него Еквал неведнъж декларира, че по време на шампионата на планетата в Рим на 30 август 1987 година, когато слага международния връх, българката е била " натъпкана с допинг ".

Думите нажежават атмосферата в студиото и журналистът даже е предизвестен от различен участник в предаването - юриста и някогашен министър на правораздаването в Швеция Томас Бодстрьом, че тези негови изказвания без доказателства ще го вкарат в съда и че ще бъде наказан за клюка.

„ Скоро ще имаш потребност от юрист, в случай че продължаваш да приказваш по този начин “, споделя му седналият до него правист Томас Бодстрьом. Наглостта на Еквал обаче не стопира и той настойчиво отхвърля да се извини: „ Пак ви споделям, тя беше натъпкана с допинг “.

Потресена от нападките на Патрик Еквал към Стефка Костадинова и към България е наша сънародничка, която от години живее и работи в Гьотеборг. Жената с двойно поданство гледа предаването и е толкоз възмутена, че взема решение да подаде сигнал към bTV. „ Това е изявление в прорез с Етичния кодекс и не се основава на обстоятелства “, твърди българката.

55-годишният Еквал е кореспондент и коментатор за TV4 с богат опит в отразяването на леката атлетика. Основният му претекст за позорната офанзива против една от най-знаменитите лекоатлетки за всички времена се смята фактът, че той скрито се надява, че върхът на Костадинова от 209 см все в миналото ще бъде анулиран и по този начин, а първо място във безконечната класация с най-хубаво достижение ще излезе любимката му Кайша Берквист, която през 2006-а преодолява 208 см на шампионат в зала в Германия.

Стефка Костадинова е измежду знаците на женската лека атлетика. Олимпийска шампионка от Атланта 1996. Световна рекордьорка с 209 см – достижение, което съвсем четири десетилетия няма друга, която даже да е била покрай него. Двукратна международна шампионка навън: от Рим 1987 и Гьотеборг 1995, петкратна международна шампионка в зала: от Париж 1985 и 1997, Индианаполис 1987, Будапеща 1989 и Торонто 1993. Европейска шампионка навън от Щутгарт 1986 и носителка на четири европейски трофеи в зала: Атина 1985, Лиевен 1987, Будапеща 1988 и Париж 1994. Носителка на Световната купа от Канбера 1985 и на сребро от олимпийските игри в Сеул 1988. Председател на Българския олимпийски комитет от 2005 година и член на Залата на славата от 2012 година Пет пъти е Спортист №1 на Балканите, четири пъти е Спортист №1 на България. На входа на фамозния олимпийски музей в Лозана е издигната летва на височина от 209 см в нейна чест.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР