33 язовира, които са в най-тежко състояние, с най-голям потенциален

...
33 язовира, които са в най-тежко състояние, с най-голям потенциален
Коментари Харесай

Нарушения и при ремонтите на язовири

33 язовира, които са в най-тежко положение, с максимален евентуален неприятен резултат върху прилежащите селища са открити от работна група на Министерството на стопанската система е открила.

„ От тези 33 нито един не попада в топ 10 приключени язовири, в осемнадесетте - съвсем приключени, а 11 от тези 33 рискови опасни язовира дори не са предоставени за проучване “. Това сподели по време на парламентарния надзор служебният министър на стопанската система Кирил Петков.

Министърът подсети, че 582 млн. лв. са преведени към компания " Монтажи ", която би трябвало да ремонтира язовирите. И посочи, че до момента има единствено 10 приключени уреди, от които половината са цялостни и те са предоставени на предприятието, което би трябвало да ги обслужва.

„ 18 язовира са с завършили поправки, само че в развой на довеждане докрай на документите, 104 са с някаква ремонтна активност, 83 са в развой на проучване, 52 са с прекъснати контракти и незабавно страна губи 3,3 млн. лв.. Защо са прекъснати не е ясно “, сподели министърът.

Преглеждайки договорите на " Монтажи ", се открива централизация на 6 - 7 компании, в които е нямало социална поръчка или търг, просто са определени по някаква формула и са дадени на тези компании, разяснява министърът. Той подсети, че цените, по които ДКК е платила на " Монтажи ", са два пъти по пазарните цени на бетона и пет пъти пазарните цени на превоза.

„ Около 200 млн. лв. пари на данъкоплатците са изхвърлени, действително на тези цени ние сме надплатили с 200 млн. лв. за тези действия “, заключи министърът.

Агенцията за публични поръчки е уведомила ДКК и " Монтажи ", че са нарушили Закона за публичните поръчки и, че би трябвало да прекратят тази процедура. Но договорите с компаниите са подписани и парите са контрактувани. „ В момента имаме единствено 140 млн. лв. останали, всичките са контрактувани, в случай че тръгнем да ги прекъсваме, те ще съдят страната “, сподели министърът.

Той съобщи, че по този метод са били източвани държавни средства през този тип възлагане - без публични поръчки и търг " под шапката на едно сдружение, което действително е единствено един холдинг, което няма действителна активност с изключение на да прикрива този вид липса на публични поръчки ". Министърът заяви, че от през днешния ден е назначен нов член на борда на шефовете на ДКК.

„ Надяваме се другата седмица да го забележим като нов изпълнителен шеф. Ако това стане факт, ще имаме самостоятелен човек, който ще обследва всички дейности на " Монтажи ", тъй като сдружението е било огромната скица, където освен язовирите, а и държавният комплекс се случва също с едно огромно предплащане “, сподели Петков.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР