32 –годишният Редник Димитър Христакиев, който простреля двама заради паркиране

...
32 –годишният Редник Димитър Христакиев, който простреля двама заради паркиране
Коментари Харесай

Военният, прострелял двама край „Герджика” излиза от ареста срещу гаранция

32 –годишният Редник Димитър Христакиев, който простреля двама поради паркиране пред гараж край моста на „ Герджика ”, излиза от ареста. Това реши Военен съд- Пловдив преди минути. Съдия полковник Стойко Спасов наложи на обвинения мярка за неотклонение „ парична гаранция ” на стойност 6 хиляди лв..
Прочетете още
Вероятно в идващите дни Военна прокуратура ще апелира решението на военния съд.

„ Изстрелът бе единствената ми реакция в страха и суматохата. Бях обкръжен от група мъже, наедрял мъж ме блъскаше и удряше. Затова извадих револвера ”. Така 32 –годишният Димитър Христакиев изясни по-рано държанието си, предшествало изстрела.

По данни на Министерство на вътрешните работи 32-годишният боен спрял колата си пред гаража на различен 32-годишен мъж на улицата, с цел да отиде и да си вземе храна от непосредствен ресторант. 

Собственикът на гаража видял непозволено паркиралия автомобил и подал сигнал в полицията като помолил за подпомагане органите на реда. По мотив сигнала, екип на Трето районно управление (на МВР) тръгнал към адреса. 

Две минути след първия сигнал, неизвестен жител подава втори сигнал, че на същия адрес има простреляно лице. Служители на Трето районно управление (на МВР) минута, две по-късно идват на място и откриват две лица с огнестрелни рани.  Установено е и лицето, произвело изстрел със законно притежаван револвер. Той е военнослужещ в българската войска. Линейка е откарала потърпевшите в УМБАЛ " Св. Георги ”. Двамата са в устойчиво положение без заплаха за живота.

Прокурорът подп.  Галин Андонов  заяви, че Военна прокуратура е повдигнала обвиняване за опит за съзнателно ликвидиране.  По думите на обвиняването, от събраните доказателства излиза наяве, че точно обвиненият Димитър Христакиев  е направил действието. Оръжието му е било персонално, а съгласно подп.  Андонов,  ако обвиненият бъде пуснат от ареста, има действителна заплаха да се укрие или да извърши друго закононарушение. Той е дал подробни пояснения, а плануваното от законодателя наказване за това закононарушение е от 15 до 20 години, пожизнен затвор или пожизнен затвор без право на подмяна. 

По данни на Военното обвиняване на видеозапис от охранителни камери се вижда по какъв начин обвиненият паркира автомобила си пред гараж, на който с голяма табела е обозначено да не се паркира. Той се завръща на мястото след 20 минути. Пострадалият Марио Маринов идва 4 минути след обвинения и се обажда на 112, като по номера на автомобила служителите на реда откриват притежателя, пробват да се свържат с него, само че не съумяват. “Съпругата на потърпевшия  е станала съвсем свидетел на случилото се, само че  не е била с лице към тях двамата ”, сподели прокурорът. В непосредственост до тях е имало мъж и жена, само че все пак Димитър е стрелял.

Прокурор Андонов удостовери и написаното от  TrafficNews , че патронът е минал през тялото на Маринов и е улучил крайници на минаващо около тях лице. ”Не се е поколебал да стреля и то не, тъй като е бил изплашен, а да показва предимство ”, споделиха още от обвиняването. Последва и въпрос от военния прокурор Галин Андонов  дали преди да възпроизведе изстрелът Димитър е заредил револвера, само че той не пожела да отговори.

“На мястото са открити два пълнителя с цялостен набор патрони.  След като има два пълнителя, които са цялостни, това значи, че в цевта на револвера е имало патрон. Има вадене и гърмене по индивида. Умисълът да се държи патрон в цевта е, с цел да може незабавно да се извади и да гръмне. Не знам какво е желал, само че съм сигурен, че е желал да простреля потърпевшия. Той не стреля във въздуха, а към индивида. Обвиняемият е военослужещ и е обучаван да се пази и по различен метод, а не да стреля по хората ”, приключи подполковник Андонов.

 Защитата на обвинения юрист Пламен  Бонев, съобщи, че няма изложени причини, че Христакиев може да извърши закононарушение или да се укрие. Той добави,че обвиненият е станал аграрни производител преди да стане боен. По думите на му, потърпевшият Маринов стартира да нанася удари и атакува Христакиев съзнателно. “ Той в случай че е желал да го убие или рани смъртоносно, щеше да го направи ”, добави още отбраната. Бонев съобщи пред арбитър полковник Стойко Спасов, че Христакиев е атакуван с обиди-  “ще те убия ” и други. Според юриста това е неизбежна защита и обвиненият е създал изстрела в профил, а не в гърдите на Маринов. “  Обвинение по член 116 - това е безусловно пресилено ” , сподели юрист Бонев.

Вижте повече по отношение на делото:

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР