31 май се отбелязва, като Световен ден без тютюнопушене от

...
31 май се отбелязва, като Световен ден без тютюнопушене от
Коментари Харесай

РЗИ-Хасково отбелязва Световния ден без тютюнопушене

31 май се отбелязва, като Световен ден без тютюнопушене от 1987 година по самодейност на Световната здравна организация. За първи път се празнува на 31 май 1988г. Традиционно на този ден се организират разнообразни акции, които са ориентирани към отричане от нездравословния табиет.

РЗИ-Хасково отбелязва Световния ден без тютюнопушене с две превантивни начинания и разпределяне на осведомителни материали от доброволци. Предвидено е интерактивно занимание с шестокласници от СУ „ Васил Левски “ в Градската градина, взаимно с Превантивно-информационен център по наркотични субстанции – Хасково, като ще бъдат връчени награди на спечелилите.

Съвместно с Областния съвет на БЧК и доброволци от БМЧК, от 11 ч. до 13 ч., на площад „ Общински “, ще работи изнесен Кабинет за консултиране и отричане от тютюнопушене и гратис премерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и дейни пушачи (чрез апарата „ Smoker lyzer ”).

„ Имаме потребност от храна, не от тютюн “ – това е мотото тази година на Световния ден без тютюнопушене 31 май.

По данни на Националното изследване на факторите на риска за здравето на популацията на Р. България - 2020 година, извършено от НЦОЗА 39.4% от възрастното население и 31,4% от 15-19-годишните в страната използват тютюн. Основната част от интервюираните употребяват бездимни тютюневи произведения, наргиле и електронни цигари у дома (44.7%), като делът им нараства няколко пъти с възрастта. На пасивно пушене в дома си са изложени 53.7% от интервюираните.

Делът на мъжете, които пушат, е по-висок от дамите, надлежно 40.5% на 38.7%. Най-висок е делът на ежедневните пушачи – мъже във възрастовата група 45-54 година (49.0%). Остава без смяна фактът, че 14.3% от интервюираните са почнали да пушат на 10-15-годишна възраст.

В заведенията 36.5% от интервюираните използват тютюневите артикули. Най-висок дял на пушещите бездимни тютюневи произведения е във възрастта 20-35 година Около 2/3 от пушачите (67.1%) поддържат тоталната възбрана за пушене на публични места.

В международен мащаб всяка година умират над 8 милиона души, наранени директно или индиректно от тютюна. Повече от 7 милиона от тях умират от директна приложимост, а съвсем милион и двеста хиляди непушачи – от вдишването на второстепенен тютюнев пушек. 65 000 от тези, които умират от заболявания, свързани с вдишването на второстепенен тютюнев пушек, са деца.

Глобалната акция на СЗО има за цел да увеличи осведомеността по отношение на различното произвеждане на култури и да насърчи тютюнопроизводителите да отглеждат устойчиви аграрни култури, свързани с изхранването на популацията по света. По данни на СЗО към 3,5 милиона хектара земя по целия свят се преобразуват за развъждане на тютюн, като то е причина и за обезлесяването на 200 000 хектара годишно.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР