31 години след като полагането на труд беше обявено от

...
31 години след като полагането на труд беше обявено от
Коментари Харесай

След 31 години: КС се произнесе: Безделничеството, проституцията и просията вече не са престъпления

31 години откакто полагането на труд беше оповестено от Конституцията за право, а не за обвързване на жителите, от Наказателния кодекс (НК) беше „ отстранена “ наредбата, която афишира за нарушители безделниците, проститутките и просяците.

Конституционният съд (КС) през днешния ден „ анулира “ член 329 Наказателен кодекс, който планува:

алинея 1 Пълнолетно работоспособно лице, което дълготрайно време не се занимава с общественополезен труд, като получава нетрудови приходи по забранен или аморален метод, се санкционира с отнемане от независимост до две години или с пробация.

алинея 2 Който редовно се занимава с милостиня, се санкционира с пробация за период до две години.

Решението за на алинея 1 е признато единомислещо от десетимата конституционни съдии, само че във връзка с алинея 2 Янаки Стоилов го е подписал с изключително мнение.

Разпоредбата е в Наказателния кодекс от 1968 година, когато Конституцията (и тази от 1947 година, и последвалата я от 1971 г.) въздига полагането на общественополезен труд в обвързване на жителите на социалистическа България. Демократичната Конституция от 1991 година обаче изостави разбирането за труда като обвързване и планува в член 48, алинея 1: „ Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за основаване на условия за реализиране на това право “.

Въпреки това, член 329 Наказателен кодекс продължи да бъде настоящо право. Съгласно практиката на Върховния съд (тълкувателно решение №29/1984 г.) за аморални се одобряват приходите, добити посредством проституция, сводничество и милостиня. А под ударите на наказателния закон попадат тези, които не упражняват общественополезен труд минимум четири месеца в годината.

След 1991 година нормата се ползва спорно от съдиите. Някои постановяват неоправдателни присъди за проститутки и просяци, опирайки се на тълкуването на Върховния съд, а други оправдателни – изтъквайки, че действието е несъставомерно, а член 329 Наказателен кодекс -противоконституционен.

Така през май 2022 година основният прокурор Иван Гешев нападна член 329 Наказателен кодекс в Конституционен съд и изиска наредбата да бъде оповестена за противоконституционна. Той посочи, че тя освен опонира на разбирането, че трудът е право на жителите, само че и под ударите ѝ попадат най-уязвимите. „ Често чрез тяхното гонене и наказване действително се облекчава наказателната принуда по отношение на лицата, ангажирани с употребата “, уточни Гешев и съобщи: „ Гражданите имат конституционно обезпечена от законите независимост да си набират средства за прехранване по всевъзможни правомерни способи, трудови и нетрудови, даже когато те могат да бъдат оценени като безнравствени “

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР