300 са подвижните секции за лица с трайни увреждания и

...
300 са подвижните секции за лица с трайни увреждания и
Коментари Харесай

Гласуването с подвижни урни - има ли все още неизвестни?

300 са преносимите секции за лица с трайни увреждания и близо 100 за карантинираните или поставените под изолираност в цялата страна. Това оповестиха за bTV от Централната изборна комисия, като прецизират, че броят им непрестанно се добавя.

Избирателите, сложени под карантина или изолираност поради ковид, могат да подадат заявление за гласоподаване с преносима секция и в деня на вота.

Този период обаче изтече преди дни за гласоподавателите с трайни увреждания, които авансово трябваше да подадат и адрес, на който ще гласоподават. Важно е да кажем, че от преносимата урна не могат да се възползват членове на семейство да вземем за пример, в случай че те не попадат в предварителния лист като лице с трайно увреждане.

Живка Котева е ръководител на 23-ти РИК-София. Казва, че в нейния регион към 25 са гласоподавателите с трайни увреждания, които ще гласоподават с преносима кутия. Много повече обаче са карантинираните.

На този декор изборни специалисти предизвестяват, че има засилен интерес към вписване на гласоподаватели, гласуващи с преносима кутия – да вземем за пример в Кърджалийско.

„ Тук не можем да нямаме подозрение, че става дума за потребление на този метод на гласоподаване за заобикаляне на преносимия избор, а и за управление по някакъв метод на тези гласоподаватели дали гласоподават въобще “, счита Стефан Манов, зам.-председател на публичния съвет към ЦИК.

„ На няколко места, мисля, че в Крумовград и в Бяла, постъпиха сигнали за инспекция на такива лица. Имахме и няколко сигнала от лица с трайни увреждания, които са подали заявление да се гласоподава с такава кутия, само че нямат решение на ТЕЛК или НЕЛК “, съобщи представителят на ЦИК Росица Матева.

Междувременно ЦИК към момента събира информация за броя на преносимите секции в изборния ден.

Избирателите с трайни увреждания, както и тези, сложени под карантина или изолираност, гласоподават наложително с хартиени бюлетини.

А за гласуването с преносима секция Живка предизвестява.

„ По-скоро се появяват проблеми с това, че даден жител не е бил на мястото, не е отворил вратата, не е чул звънецът “, изясни Живка Котева.

В такива случаи членовете на секцията звънят по телефона на жителя, с цел да открият дали въпреки всичко той ще упражни правото си на избор.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР