30% от българските домакинства не могат да си позволят адекватно

...
30% от българските домакинства не могат да си позволят адекватно
Коментари Харесай

Приоритетите на следващия кабинет трябва да са енергетика и икономическо укрепване



30% от българските семейства не могат да си разрешат съответно отопление, което е 4 пъти повече от междинното в Европейски Съюз.

Където едвам 7 на 100 от семействата изпитват сходни усложнения. Ако се обърнем в предходните 10 години и погледнем цените по данни на Национален статистически институт, приблизително с към 42% се усилват разноските на едно домакинство за осветяване, отопление и сила.

Ще отънее ли още повече джобът на българина след последното нарастване на цените, тока, горивата и стоките.

Темата разяснява в “Нашият ден “ Ваня Григорова , стопански консултант в КТ „ Подкрепа “.

“Несъмнено това ще се случи. Вече има и инфлационни процеси, които текат. Същевременно бяха подхванати ограничения за увеличение на покупателната дарба ненапълно на най-слабите български жители.

Нарастването на главната обществена помощ е едно от нещата, за които малко се говореше, която беше гласувана от Министерски съвет предходната седмица. Това е основно значимо.

Другото, което се направи беше предлагането за нарастване на пенсиите. И заплатите нарастват съгласно последните данни на Национален статистически институт, само че не в този момент, а към април месец тази година. Всичко това демонстрира, че има някакъв опит и придвижвания да се усили покупателната дарба.




Ще има ли нов скок на цените през есенно-зимния сезон

Не е изключен подобен, въпреки че е извънредно като график да се случи. Не се усили цената на тока с толкоз, колкото трябваше, с цел да се покрият разноските. Не се усили и цената на водата толкоз, че да се покрият нужните разноски за оперативна активност към сдруженията, което значи единствено едно – забави ли се нарастването на цената се понижават финансови разноски и сдруженията скоро ще бъдат в неспособност да извършват активността си.

Ще излязат ли хората на улиците при нов скок на цените

Зависи от това кое ще бъде държавното управление. Ако е такова, към което хората към момента имат доверие, по-скоро биха задържали, с цел да видят по какъв начин ще им помогне въпросното държавно управление.

Трябва ли да бъдат преизчислени пенсиите

Винаги, когато бива импортиран подобен законопроект, постоянно единствено ние поддържаме от “Подкрепа “. Това би трябвало да се случи. Видяхме една партийна заигравка с тематиката в предходния парламент. Това, което виждаме обаче, е че сякаш нашите представители в Народното събрание не считат да решат въпроса.

Изчисляването на пенсиите е отчитане на по-висока тежест на всяка година стаж. Разликата е в това – има едно доплащане, което ще се прави, това е планувано в държавния бюджет, към най-ниските пенсии, тъй че да доближават те линията на беднотия. Това заплащане няма да важи за всички пенсионери.

Но за всички други пенсионери преизчислението си важи. То към този момент е  напълно различен модел на пресмятане на пенсиите. И критерият не е дали пенсионерът е работещ, или не.

Акцентът на работата на идващото държавно управление би трябвало да бъде върху енергетиката и върху въглищната енергетика . Трябва също по този начин да се работи по приоритет – икономическо подсилване на държавността.

Чуйте Ваня Григорова в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, БНР
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР