30-40% от общо 185 пациенти със захарен диабет, постъпили за

...
30-40% от общо 185 пациенти със захарен диабет, постъпили за
Коментари Харесай

Проф. Орбецова: 40% от диабетиците са с усложнения след прекаран коронавирус |

30-40% от общо 185 пациенти със захарен диабет, постъпили за лекуване в Клиниката по ендокринология и заболявания на обмяната към УМБАЛ „ Свети Георги “ Пловдив през първите 6 месеца на 2021 година, са с влошено положение след прекаран COVID-19 или с последици от лекуване с глюкокортикостероиди. Това заяви проф. Мария Орбецова, шеф на клиниката.

Нейният екип подготвя наблюдаване над прекарали COVID-19 пациенти, страдащи от заболявания на обмяната. Предвижда се това да стане факт от есента.

За задачата ще бъде направен специфичен въпросник с въвеждане на точни критерии и детайлна информация за време, тип и тежест на прекараната зараза. Клиничното наблюдаване ще се прави над приети в болница в клиниката пациенти със захарен диабет, затлъстяване, болести на щитовидната, надбъбречните и половите жлези, както и при нарушавания на хипоталамо-хипофизната ос. Ще бъдат взети под внимание и съпътстващите им болести.

„ Необходимо ни е да съберем тези данни, с цел да се работи целеустремено. При тези пациенти рискът от затруднения на хроничните болести е огромен. Например, диабетиците не се разболяват по-често от ковид, само че при тях е по-тежко протичането на инфекцията “ , изясни проф. доктор Мария Орбецова. И добави, че ще се направи оценка на следствията от COVID-19 и при останалите най-масови и обществено значими болести, измежду които са метаболитният синдром и нарушаванията на щитовидната жлеза.

На базата на събраните данни и съответните заключения ще се създаде тактика за работа – кои индикатори да се наблюдават и по какъв начин най-правилно да се реагира. Ще се търсят също предразполагащи фактори и благоприятни условия за защита на така наречен пост-ковид синдром.

През лечебното звено са минали и пациенти с новодиагностициран захарен диабет или метаболитен синдром, за които се подозира връзка с коронавирусната зараза. За една година има над 30 случая с подостър вирусен тиреоидит, разследване на SARS CoV-2.

„ За останалите по-редки ендокринни болести нямаме база за изводи заради наблюдаване върху нищожен брой случаи “, посочи проф. Орбецова.

Наблюденията сочат, че  COVID-19 засяга панкреаса в друга степен – от поява на тежък изострен панкреатит до хронично повишаване на кръвната захар даже и при заболели без диагностициран досега захарен диабет. Затова в Клиниката разискват измерването на кръвната захар да бъде включено като скринингово проучване при всички пациенти с прекарана вирусна зараза. Сам по себе си захарният диабет съставлява рисков фактор за развиването на всевъзможни вирусни и бактериални инфекции, в това число тежки пневмонии и септични затруднения, считат ендокринолозите.

В хода на пандемията се откри, че лицата със захарен диабет вид 1 и вид 2 при заразяване с ковид са с по-висок риск от тежко протичане, хоспитализация и лекуване в интензивно поделение спрямо останалата част от популацията, сподели проф. доктор Мария Орбецова.

По думите й диабетиците са приблизително с 50% по-застрашени от съдбовен излаз при заразяване с COVID-19 . Същевременно захарният диабет е тясно обвързван със сърдечносъдовите болести, което способства също за повече затруднения и по-голяма смъртност.

Хипергликемията, при влошен надзор на диабета, води до по-честа потребност от лекуване в интензивно поделение и механична белодробна вентилация. „ Затова от първостепенно значение е прецизно да се наблюдават гликемичните индикатори. По този метод се профилактира и развиването на острите затруднения, предложи проф. доктор Мария Орбецова.

Затлъстяването е независим рисков фактор за тежко протичащи инфекции, счита проф. Орбецова. При множеството хора то е съпроводено от инсулинова устойчивост и развиване на метаболитен синдром, представляващ комбиниране от нараснала обиколка на талията, нарушавания в обмяната на въглехидратите и мазнините и артериална хипертония.

Хората със захарен диабет вид 2 постоянно са с висок показател на телесна маса, което внася спомагателни опасности. Наднорменото тегло се свързва и с ниска физическа интензивност, което от своя страна покачва инсулиновата устойчивост, а това е обвързвано с нарушение на естествения имунен отговор и по-голяма заплаха от развиване на цитокинова стихия , каквато постоянно се следи при вирусната зараза.

Затлъстяването и инфекцията с COVID-19 са самостоятелни едно от друго положения с нараснал риск от тромбози, които взаимно се усилват. Индексът на телесна маса е определящ фактор за белодробните размери и потенциали, както и за оксигенацията по време на механична вентилация. Поради това с покачването на тежестта нараства рискът от постъпване в интензивно поделение и започване на механична вентилация при зараза с ковид, считат ендокринолозите на УМБАЛ „ Свети Георги “.

По отношение на п ациентите със болести на щитовидната жлеза, преболедували COVID-19, е належащо дълготрайно следене на дълготрайните последици . Те са съществени, тъй като коронавирусните частици непосредствено могат да инфектират периферните ендокринни тъкани и да провокират клетъчна увреда или клетъчна гибел, предизвести проф. доктор Мария Орбецова.

Като член на Експертния съвет по ендокринология към Министерство на здравеопазването, тя акцентира, че рекомендациите за имунизиране срещу COVID-19 при пациенти със постоянни ендокринни болести не би трябвало да се разграничават от тези за останалата част от популацията. И за двете групи изгодите от ваксинирането против ковид надалеч надвишават възможни опасности.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР