3 години след като се отказа от тестовете по природни

...
3 години след като се отказа от тестовете по природни
Коментари Харесай

МОН връща природните науки в изпитите в 7 клас

3 години откакто се отхвърли от тестванията по естествени и публични науки в края на 7-и клас, просветното министерство има намерение още веднъж да ги върне. Това обаче ще стане не под формата на обособени изпити, а като интегрална част от сегашните проби по български език и по математика. Очаква се смяната да бъде въведена през образователната 2022/23 година, като първите, които ще бъдат наранени, са сегашните 4-класници. Това стана ясно от изявления на просветния министър Красимир Вълчев през днешния ден по време на представянето на новите национални стратегии в междинното обучение.

Министърът към този момент няколко пъти загатва, че при изпитите би трябвало да се направи преход от премерване на наизустяването към оценка на добитите умения у учениците. Преди дни той съобщи, че ведомството му работи по въвеждането на интегрални проби за 7-и клас от 2023 година, в които да има и въпроси по естествени и публични науки, без обаче да дава повече конректика. Днес той още веднъж не влезе в елементи, само че уточни, че в случай че МОН предложи тази смяна, то тя ще е от 2022/23 година. Т.е. за нея би трябвало да се готвят днешните 4-класници, които тогава ще са в 7- клас.

" Да, българският език и математиката в най-голяма степен образуват и са отзив за добитите компетентности на учениците. Но не можем да пренебрегнем естествените и публичните науки ", разяснява Вълчев. Той съобщи, че има желание да предложи новият интегриран изпит освен поради учителите по естествените науки, а и тъй като " всеки възпитаник би трябвало да придобие съразмерен микс от познания и умения ".

Националното външно оценяване в 7-и клас бе въведено преди към 12 години. До 2016 година седмокласниците държаха пет изпита - по български език и литература, по математика, по естествени науки, по публични науки и по непознат език. След влизането в действие на новия учебен закон през 2016 година обаче, посредством основаването на наредбата за оценяването, изпитите им бяха съществено понижени от 5 на 2, като останаха единствено тестванията по български и математика. Конкретни претекстове от тогавашния екип на МОН не бяха показани, като обяснението бе, че и до тогава не е имало категорично регламентиране на предметите, по които наложително се организира НВО в 7-и клас, и това е ставало със заповед на министъра. Т.е.е нищо не пречи по преценка на министъра всяка година към листата със наложителни предмети да се прибавя и по някой различен предмет.

Въпреки че тогава доста родители и възпитаници си " отдъхнаха ", в този момент " плодовете " на тази промяна започнаха да се усещат все по-осезаемо. Учениците всеобщо загърбват биологията и химията в седми клас и учат само двата предмета, по които ще бъдат изпитвани. Все повече учители и шефове започнаха да споделят, че акцентът единствено върху българския и математиката се отразява отрицателно върху цялостното показване на учениците. Резултатите от неглижирането на предметите от региона на естествените науки - биология, физика и химия, ясно може да се види и през слабото показване на учениците ни PISA. Затова и в този момент МОН обмисля връщане на естествените науки в тестванията, въпреки и под формата на обособени въпроси към изпитите по български и по математика.

 

МОТИВИ:

" Ако погледенете PISA, той наподобява повече на тест за просветеност. Малко или доста ние също тряба да създадем този преход към компететностния метод. Той допуска да има по-малко наизустяване на всяко едно нещо. Правим промени в образователните стратегии по естествени науки, почистваме огромна част от понятията. Искаме децата да образуват интелгентност, да са четящи, да изградят умения. Много ми се желае да успеем да мерим образуваната просветеност на учениците вследствие на натрупването на познания, само че не на съответни познания, а вследствие на това, че сме съумели да ги създадем четящи хора ", разяснява министър Вълчев. Той призна, че е нужна добра връзка при въвеждане на смяната, както и че МОН нямаме ефикасен канал да комуникра освен с всички родители, само че и с всички учители.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР