3% дефицит е постижима цел. В момента сме на 0,6

...
3% дефицит е постижима цел. В момента сме на 0,6
Коментари Харесай

Георги Ангелов: 3% дефицит е постижима цел. Тепърва в хазната ще влезе и свръхпечалбата на енергетиката

„ 3% недостиг е постижима цел. В момента сме на 0,6 на 100 недостиг и то преди да влязат годишните налог облага и еднократния налог от енергетиката. Тепърва в хазната ще влезе и свръхпечалбата на енергетиката. Реално половината година е предходна и ще излезем на нула ”. Това сподели в студиото на

" Здравей, България " икономистът Георги Ангелов.Темата бе новото държавно управление и допустима ли е финансова рамка с 3 % недостиг, без да се подвигат налозите, написа Факти.бг.

„ Очевидно имаме тежка и проблематична обстановка с бюджета за 2023 година. Всеки, който се е занимавал с бюджет, вижда, че има заложени запаси. Важното е обаче да има пари за пенсиите. Над 2 милиона души чакат преизчислението на парите за пенсиите си от 1 юли. За мен е значимо да няма заплаха тези средства да не се обезпечат. Има към този момент огромни промени в общественото подкрепяне ", акцентира и някогашният обществен министър Христина Христова.

„ Трябва да се върнем към нормалността и да възстановим макроикономическата и финансова непоклатимост. Българската стопанска система ще продължи да пораства, въпреки и с по-нисък ритъм.

Даже с по-висок ритъм от средноевропейския. Поне такава е прогнозата на Европейска комисия. В същото време плануваният недостиг е надалеч над средноевропейския, Не може дълго време да се харчи повече, в сравнение с се печели. Нито в фамилията, нито в страната ”, уточни и Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„ Основният проблем е, че свеждаме ръководството на обществените финанси до една чисто счетоводна процедура. Трябва да реализираме една стойност, която ни е нужна за кандидатстване в еврозоната и оттова нататък се работи малко на парче.

Публичните финанси би трябвало да се ръководят най-малкото със средносрочна вероятност. Когато приказваме за редуциране или заледяване – би трябвало да знаем, че даже да се отсрочат някакви разноски, били те за покачване на училищен заплати или за пенсии, те би трябвало да се отсрочат за няколко месеца ”, безапелационен е и икономистът Михаил Кръстев.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР