28 ноември. София. Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков се

...
28 ноември. София. Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков се
Коментари Харесай

Кирил Петков се срещна с Отмар Карас по стратегическите въпроси за България за Шенген и Еврозоната

28 ноември. София. Съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков се срещна с Отмар Карас - първи заместник-председател на Европейския парламент, с цел да разиска стратегическите за България въпроси за идното присъединение на страната ни към Еврозоната и Шенген. От трибуната на форума за съдействие сред комитетите по европейските въпроси на националните парламенти на държавите-членки на Европейския съюз в Испания – КОСАК, Карас изрично съобщи, че присъединението на България и Румъния в Шенген и Еврозоната е неотложно.

“Външната граница на Европейския съюз би трябвало да бъде идентична с тази на Шенген. Не би трябвало да има разнообразни граници в Европейски Съюз. Ветото за Шенген върху България и Румъния не е част от решението, а част от казуса. Това би трябвало да се промени веднага”, съобщи Отмар Карас по време на форума КОСАК. Карас бе безапелационен, че това е пътят към един по-добър съюз на Стария континент.

„ Процесът на присъединение към Шенген е комплициран и изисква единомислещото утвърждение на всички членове на Шенгенската зона.България извърши не малко старания, с цел да усъвършенства своя надзор на границите и да укрепи правосъдната система, само че все пак въпросите към присъединението към Шенген остават към момента предмет на диспути. Радвам се, че има европейски водачи, които виждат огромната картина – а точно, че това е стратегическа стъпка освен за България, само че и за целия Европейски съюз “, разяснява изявлението Кирил Петков, който е част от непрекъснатите старания на кабинета Денков и парламентарната група на ПП-ДБ за присъединение на България към Шенген.

Темата за разширението на Шенген и присъединението на България и Румъния в шенгенското пространство бе главен фокус на събитието в Испания.

Кирил Петков също насочи послание по време на форума, като съобщи, че сега не дребна част от ресурсите на гранична полиция в Европа са позиционирани към момента по вътрешната граница на страните – членки, за сметка на външните граници. А статистиката на Европейски Съюз сега демонстрира следните данни:- „ Западният мигрантски маршрут съставлява 13% от общия мигрантски поток.
Централният мигрантски маршрут съставлява 71% от мигрантите.
Източният мигрантски маршрут съставлява 15%, от които единствено 2% минават през сухопътната граница, разделяща България и Турция “, съобщи Петков.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР