264 държавни предприятия с общ капитал в размер на 26,85

...
264 държавни предприятия с общ капитал в размер на 26,85
Коментари Харесай

Държавата има 264 фирми с капитал от близо 27 млрд. лв.

264 държавни предприятия с общ капитал в размер на 26,85 милиарда лева Такава е картината на държавната стопанска система и у нас съгласно данните на на Агенцията за обществени предприятия и надзор. Агенцията съумя да измисли държавна политика за ръководство на предприятията, без да пристъпи към никакъв финансов разбор на постигнатото от тях все още. Документът, който се приема в осъществяване на законово условие и като част от покриване на стандартите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, бе оповестен за публично разискване.

Големият брой държавни предприятия се дължи главно на бранш опазване на здравето – около държавните лечебни заведения, които са със статут на търговски сдружения. Сред останалите министерства с най-вече предприятия е Министерство на регионалното развитие (37), икономическото министерство с 20 сдружения, транспортното и земеделското - със надлежно 19 и 18, министерството на защитата – 15 и това на енергетиката - 10. Като форма на благосъстоятелност множеството държавни предприятия са търговски сдружения – 246, основаните със специфични закони и по специфичен ред в Търговски закон предприятия са 18.

Сред тези сдружения с най-голяма тежест по индикатор личен капитал са компаниите към енергийното министерство - 16,7 милиарда лева Отрасъл енергетика е със структуроопределящо значение за стопанската система, като общият дял на сдруженията към БЕХ (б. р.) като капитал, е 9,9% от Брутният вътрешен продукт за 2021 година. На второ място по личен капитал са портфейлът сдружения към транспортното министерство - 3,7 милиарда лева

Това е един от дребното финансови индикатори за сдруженията, разполагаем в предлаганата нова политика за присъединяване на страната в обществените предприятия. Не се предлага никакъв разбор за активността им все още и не може да се разбере къде има насъбрани съществени проблеми. Разбира се единствено какви общи финансови цели се изискват от тях отсега нататък, като предприятията са разграничени в 2 огромни групи – сдружения, осъществяващи най-вече комерсиална активност и сдружения, осъществяващи най-вече обществени функционалности. От тях се желаят идентични резултати - успеваемост на разноските  ≥1; задлъжнялост ≤1; обща ликвидност, ≥1. Единствената разлика сред двете групи е, че при сдруженията с повече обществени функционалности не се изисква отчитане на доходност на личния капитал. До края на годината държавните предприятия следва да попълнят съответните индикатори за базовата 2021 година, за междинната 2023 година и за целевата 2026 година Дружествата би трябвало да актуализират и бизнес стратегиите си по отношение на новата политика.

Както " Сега "  писа, предходното държавно управление завеща на служебния кабинет огромен парещ картоф с недообмислено решение за преструктуриране на предприятия, взето в последния миг. Засега няма данни решението да е изменено или анулирано.

Още по тематиката: 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР