25 миротворци на НАТО бяха ранени вчера при сблъсъци със

...
25 миротворци на НАТО бяха ранени вчера при сблъсъци със
Коментари Харесай

25 военни на НАТО ранени при сблъсъците в Косово

25 миротворци на НАТО бяха ранени през вчерашния ден при конфликти със сърби, протестиращи против поемането на служба от албански кметове в общини със сръбско болшинство в северно Косово. Това се споделя в изказване на ръководената от НАТО мироопазваща задача в Косово КФОР, представено от " Ройтерс ".

" Докато противодействаха на най-активните елементи на тълпата, няколко бойци от италианския и унгарския контингент на КФОР бяха обект на непровокирани офанзиви и получиха травматични рани със счупвания и изгаряния заради детонацията на запалителни устройства, декларира КФОР. Непровокираните офанзиви против елементи на НАТО са неприемливи и КФОР ще продължи да извършва мандата си независимо ", сподели командващият КФОР Анджело Микеле Ристуча.

Припомняме, че по-рано през вчерашния ден сръбският президент Александър Вучич упрекна премиера на Косово Албин Курти, че съзнателно е провел конфликти в северната част на провинцията, с цел да сътвори спор сред Сърбия и НАТО.

Това сподели той в обръщание към нацията.

" Всичко това беше проведено от Албин Курти от огромното му предпочитание за спор сред сърбите и НАТО. Той е единственият виновен за протичащото се, само че си измива ръцете като Пилат Понтийски и споделя, че това няма нищо общо с него ". сподели Вучич.

" През последните три дни даже политически необразованите можеха да схванат какво ни се готви ", сподели Вучич.

Белград прави всичко допустимо да резервира мира в Косово, само че няма да допусне изтребване на сърби, акцентира президентът.

Вучич прикани косовските сърби да стачкуват против обстановката в провинцията, само че " да го създадат спокойно, както направиха през днешния ден. Защото тогава никой не може да ги победи. Ще създадем всичко допустимо да запазим мира ".

Новак Джокович провокира политически скандал на " Ролан Гарос ", откритото състезание на Франция по тенис, в понеделник, като написа националистическо, антикосовско обръщение на камерата след трисетовата си победа над американеца Александър Ковачевич.

Поставеният под номер 3 в светoвната разглиста написа " Косово е сърцето на Сърбия, спрете насилието " на камера след мача.

Той сподели: " Това е най-малкото, което мога да направя. Чувствам се виновен като социална персона и наследник на човек, който е роден в Косово. Чувствам нуждата да покажа поддръжка на цяла Сърбия. "

Няколкостотин души в сръбската столица Белград блокираха нощес кръстовището на Автокоманда в символ на митинг против обстановката в Косово, оповестява N1.

Тълпата от най-вече младежи носеше сръбски флагове и транспаранти с надпис " Не се предаваме " и пееше националистически песни. Тълпата включваше ръководителя на неразрешена ултранационалистическа организация и няколко други видни националисти.

Възникнал е спор сред юноша, призоваващ за митинг пред немското посолство, и няколко други, които считали, че е там, с цел да предизвика тълпата.

Протестиращите оповестиха, че събирането е проведено посредством обществените мрежи.

Ръководителят на външната работа на Европейски Съюз Жозеп Борел осъди конфликтите и прикани за деескалация на обстановката.

" Европейски Съюз осъжда категоричнo шокиращоto принуждение в Звечан. Насилствените дейности, осъществени против КФОР, медии, цивилни и полиция, са безусловно неприемливи ", написа той във вторник в Twitter. Борел също по този начин изрази вяра за политическо решение посредством разговор.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР