25-и ден на сблъсъци с руските войски, вой на сирени

...
25-и ден на сблъсъци с руските войски, вой на сирени
Коментари Харесай

Ужасът в Украйна, ден 25: Русия обяви, че е изстреляла ракети „Калибър“ и „Кинжал“ /снимки/

25-и ден на конфликти с съветските войски, писък на сирени и тежки бомбардировки в съвсем цяла Украйна. Продължават известията за цивилни жертви и доста опустошения. Хуманитарната рецесия се ускорява. Надеждите за мир не са умрели, само че наподобяват далечни.
Русия е атакувала тази нощ с ракети "Калибър " и "Кинжал " огромна база за горивно-смазочни материали в украинската Миколайвска област, заяви представителят на съветското военно министерство ген. Игор Конашенков, представен от ТАСС.
По думите му крилатите ракети "Калибър " са били изстреляни от акваторията на Каспийско море, а хиперзвуковите "Кинжал " - от въздушното пространство на Кримския полуостров. Базата, която е доставяла гориво за украинските сили в Южна Украйна, бе унищожена, съобщи генералът. Стартирала от водите на Черно море съветска ракета "Калибър " е поразила и завод на цех за ремонт на бронирани машини в украинския Нижински регион, добави Конашенков.
През миналата нощ съветската оперативно-тактическа и армейска авиация е поразила 62 военни обекта в Украйна, сподели още представителят на военното министерство в Москва.БГНЕС
Руските сили бомбардираха през вчерашния ден художествено учебно заведение в Мариупол, в което са потърсили леговище към 400 поданици на обсадения украински град. Това оповестиха през днешния ден локалните управляващи, представени от Ройтерс. Няма данни за потърпевши хора от нападението.
Според градския съвет постройката е разрушена и под руините има починали. Ройтерс уточни, че не може да удостовери новината от самостоятелен източник.
Президентът Володимир Зеленски съобщи още, че обсадата на Мариупол ще остане в историята с военните закононарушения на съветските войски, съобщи АП. "Стореното на този кротичък град, от окупаторите е гнет, който ще бъде помнен през идващите епохи ", сподели той във видео послание към нацията. Руските сили навлизат все по-навътре в обкръжения унищожен град, където поради боевете спря работата на огромен стоманодобивен цех, а локалните управляващи молят Запада за помощ. Падането на Мариупол, най-пострадалия от украински град, ще бъде огромна военна победа на нашествениците, означи организацията.
В столицата Киев, пък, минимум 20 бебета, родени от сурогатни майки, обитават в спонтанни бомбоубежища в очакване на родителите си да дойдат във военната зона, с цел да си ги приберат.
Бебетата, някои на по няколко дни, са под грижите на медицински сестри, които не могат да изоставен убежищата поради непрекъснатия съветски обстрел.
Най-малко 847 цивилни са убити в Украйна от началото на спора Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците съобщи, че минимум 847 цивилни са починали, а 1399 са били ранени в Украйна до 18 март, съобщи Ройтерс. Повечето починали са станали жертва на избухливи оръжия, като артилерия и реактивни системи за залпов огън, а също ракетни и въздушни удари, съобщи висшият комисариат.
Предполага се, че действителният брой на убитите и ранените е много по-висок, защото комисариатът, който има огромен екип от наблюдаващи в Украйна, още не е имал опция да ревизира известията за жертви от няколко тежко наранени от спора градове, се показва в изказването.
Властите в Киев обявиха, че от началото на съветската инвазия 228 души са били убити в украинската столица, в това число четири деца, а 912 индивида са били ранени, показва Ройтерс.
Във видео обръщението си от тази заран президентът Зеленски съобщи, че от началото на нашествието на Русия в Украйна са починали 14 хиляди съветски бойци и прикани обществеността в Русия да обърне внимание на това, съобщи ДПА.
"На горещите точки с тежки боеве нашата фронтова линия на защита е на процедура осеяна с телата на съветски бойци ", сподели той и добави, че никой не прибира тези тела.
Зеленски означи, че е наясно, че Русия разполага с съвсем безграничен запас от бойци и военна техника. "Но бих желал да узная от жителите на Русия - какво ви стана през тези години, че вие не забелязвате своите загуби? ", запита реторично президентът.
В обръщението си Зеленски повтори, че до момента 14 000 съветски бойци са починали. "Това са 14 хиляди майки, 14 хиляди татковци, съпруги, деца, родственици, другари и вие не ги ли забелязвате? ", възкликна той.
Украинските данни за починали руснаци не могат да бъдат удостоверени от самостоятелен източник, нито могат да бъдат тествани формалните данни на Киев за починали украински бойци (преди към седмица бе обявено, че те са към 1300), акцентира ДПА. Досега Москва е удостоверила единствено 500 убити съветски бойци в така наречен специфична военна интервенция в Украйна.
Равносметката за военните триумфи и досегашна окупация на Украйна наподобява не е в полза на съветския президент Владимир Путин, считат анализатори, съобщи Асошиейтед прес.
Оценките на броя на съветските жертви варират доста. Но даже и най-пестеливи калкулации демонстрират, че става дума за няколко хиляди. Това е доста повече, в сравнение с при предходни съветски офанзиви и заплашва поддръжката за войната измежду елементарните руснаци. През 2008 година за петте дни сражения през войната си с Грузия Русия даде 64 жертви. Тя загуби към 15 000 в Афганистан за 10 години и над 11 000 през годините на сражения в Чечения.
Изследователи, проследяващи единствено тези загуби на съветско съоръжение, които са снимани или записани на видео, споделят, че Русия е изгубила над 1500 танка, камиони, колесни транспортни средства и друга тежка техника.
На този декор турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че Русия и Украйна се доближават към съглашение по "критични " въпроси и съвсем са се договорили по някои тематики, съобщи Ройтерс.
Чавушоглу сподели за в. "Хюриет ", че се надява да има преустановяване на огъня, в случай че страните не правят отстъпка от постигнатия прогрес към съглашение.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР