25 години (от премиерата на първия им пълнометражен шедьовър Играта

...
25 години (от премиерата на първия им пълнометражен шедьовър Играта
Коментари Харесай

Двама братя овладяват магията на "Пиксар"

25 години (от премиерата на първия им пълнометражен шедьовър „ Играта на играчките “) и 22 кино лентата по-късно „ Пиксар “ са към момента жалон за качествено фамилно забавление – въпреки изобретената от тях напълно цифрова анимация да се трансформира във повсеместен стандарт, а самите те да са свързани към този момент освен стопански, само че и изобретателно с колоса „ Дисни “. 

Премиерният „ Напред “ не попада сред най-ярките им и въодушевени достижения – последно подобен беше „ Отвътре на открито “, - само че предлага шеметно странствуване в света на магията и порастването за двама братя. „ Замръзналото кралство “ за момчета, изобретателно го назова „ Гардиън “.

От „ Пиксар “ сме привикнали да чакаме наративна и естетическа автентичност, а тук се сблъскваме със умело преработване на познати хрумвания. И в случай че включването на епизодична героиня, 1 към 1 с „ Таласъми ООД “, е целесъобразно от обстоятелството, че режисьор на кино лентата е Дан Сканлън ( “Университет за таласъми “), то по какъв начин да си разбираем детайлите от „ Хари Потър “, „ Индиана Джоунс “, „ Как да си дресираш змей “? Особено последният – той е дори на друго студио ( “Дриймуъркс “), а грубоватият по-голям брат Барли е тъкмо копие на Сополак. Дракон, който се опасява от сянката си, е и домашният любим на момчетата, израсли без татко.

В деня, в който дребният - Иън, навършва 16, се отваря загадъчна опция момчетата да „ върнат “ баща си за един ден. Те живеят в свят полумагически, полустъпил в „ едноетажна Америка “. Самите младежи са на половина елфи (с тип и цвят по-скоро на смърфове), на половина гимназиални новобранци. А както споделя фееричното интро на кино лентата - „ магията не е лесна за преодоляване “!

С помощта на остарял ван, материали от Dungeons and Dragons и „ малко помощ от другари “ дуото поема по пътя към таткото, към личните си страхове и очаквания, към зрелостта. Пътят понякога друса, различен път криволичи, излишно шумната кулминация е сякаш извадена от филм на „ Марвъл “, само че в последна сметка „ Напред “ завършва задоволително. Защото всички софтуерни чудесии, фантастични създания и изобретателни сюжети на „ Пиксар “ са в действителност за безконечното знамение на човешкото.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР