25 000 лв. са необходими за ремонт на покрива на

...
25 000 лв. са необходими за ремонт на покрива на
Коментари Харесай

Старата църква в Добриново се руши, обявена е дарителска кампания (СНИМКИ)

25 000 лева са нужни за ремонт на покрива на църквата в карнобатското село Добриново. За задачата жителите на обитаемото място са оповестили дарителска акция. Църквата „ Свети Димитрий “ е издигната през 1879 година и е монумент на културата. От 60 години насам не е настояща и се разрушава, а различен храм в селото няма. Ритуалите се правят по домовете на хората.

Макар и срутения покрив и разграбената сърцевина на храма, елементи от иконостаса към момента са непокътнати. Старите каменни зидове също. Искаме да си възстановим църквата, споделиха жителите на село Добриново:

„ От 10 години съществува неписана традиция по Великден – събираме се към 30-40 души, половината, от които са напълно младежи, обикаляме църквата без покрив и си вършим ритуала “.

„ От Добриново сме и милеем за селото. Това хубаво нещо да се разрушава ли? “

„ На 90 години съм. От църквата по-хубаво нямаше. А в този момент няма къде да идем една свещичка да си запалителен. Всичко е рухнало и съборено. “

„ Сега за Великден обикаляме, тъй като не можем да влезем вътре. Покривът е рисков “.

Част от старите жителите на селото още помнят, че в църквата са правени доста кръщенета. Първото кръстенето дете там се е казвал Димитър, като името на самия храм. От техните предшественици знаят, че постройката е издигната с напъните точно на локалните хора.

Кметският наместник на село Добриново Иван Линов изясни, че  проектът за ремонт на църквата към този момент е утвърден от Министерството на културата. „ Най- огромна потребност има от ремонт на покрива. Той е в извънредно неприятно положение. В дарителската сметка в този момент сме събрали към 4000 лева Кампанията стартира от преди 2 месеца, тъй че има вяра. Кой с каквото може е добре пристигнал – с труд, със строителни материали, никого не сме върнали “, добави той.

Не сме опитвали да аплайваме по стратегии за финансиране, тъй като не ни доближават нужния брой поданици, уточни Иван Линов. Ако преди години в селото са живеели 1500 души, то в този момент те са 90.

Преди години хората помнят, че в църквата е имало доста икони, които обаче са били разграбени. Сега са останали единствено 8-9, които се намират в музея в Карнобат. Ако храмът бъде възобновен, те ще се върнат на предходното си място. Трудно обаче ще бъде да се обезпечи за непрекъснато духовник. „ Имам уверението, че в случай че храмът бъде възобновен, духовник ще идва от време на време. Много е значима вярата. Тя ни крепи и ни сплотява “, добави Иван Линов.

Ако желаете да се включите в акцията: 

Банкова сметка: IBAN BG32STSA93000027805437

BIC STBGSFSA

Църква Св. Димитрий
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР