24 от най-впечатляващите автомобилни маршрути в света. Някои от тях

...
24 от най-впечатляващите автомобилни маршрути в света. Някои от тях
Коментари Харесай

24 от най-впечатляващите автомобилни маршрути в света


24 от най-впечатляващите автомобилни направления в света. Някои от тях са толкоз рискови, че изправят косите ви. Други са успокояващи, водейки ви през някои от най-хипнотизиращите пейзажи на планетата.

Тези пътища са премеждие сами по себе си. Някои от тях са толкоз рискови, че изправят косите ви. Други са успокояващи, водейки ви през някои от най-хипнотизиращите пейзажи на планетата.

Но всички споделят едно общо нещо – изключителна фотогеничност.

Daily Mail показва 24 от най-удивителните направления за шофиране в света – от „ ледена “ автомагистрала в Канада през „ пътя на гибелта “ в Боливия до ултра стръмна улица в Уелс.

Този заплатен маршрут в Хюстън, Тексас, е най-широката автомагистрала в света. Стартирала като трилентова автомагистрала през 60-те години на предишния век, през днешния ден тя обхваща 26 платна.

Участък от пътя с дължина 19 км е уголемен в границите на план за 2.8 милиарда $ през 2008 година, откакто равнищата на трафик се утрояват.

Сега автомагистралата превъзхожда други извънредно огромни американски направления във връзка с ширината, като I-75 в Атланта с 16 ленти, както и I-405 в Лос Анджелис с 14 ленти.

Предлагайки на водачите панорама от първия ред към зашеметяващите шотландски пейзажи, секторът от A82 от Лох Ломонд до Гленко неотдавна е определен за най-красивия авто маршрут в Обединеното кралство.

Той събира 24% от гласовете, изпреварвайки A591 от Кендал до Кесуик в Лейк Дистрикт (23%) и Cheddar Gorge в Съмърсет (21%).

Пътят се вие през известния народен горски парк Zhangjiajie Tianmenshan в Китай. Планинският маршрут предлага невероятните 99 завоя, „ заобиколени от планини “, които ви водят „ право в облаците “, съгласно Trip.com.

Построен сред 1998 и 2006 година, той е както врата към върховете на националния парк, по този начин и туристическа атракция сама по себе си. Туристите могат да се насладят на панорама от птичи взор към пътя от известната в региона платформа със стъклено дъно, която минава на 300 метра над него.

Атлантическият път, прорязващ западните фиорди на Норвегия, се състои от осем ниски моста, свързващи островите, ситуирани сред Молде и Кристиансунд.

Шофьорите могат да видят тюлени и китове във водите наоколо през лятото, до момента в който есента „ носи своя лична прелест с трагични дъждовни стихии “, съгласно Rough Guides.

„ Маршрутът може да е къс – единствено 8.3 километра, само че е необикновено впечатляващ “, прибавя изданието. „ Най-красив е Storseisundet, извиващ се картинно над водата. “

Често именуван „ най-дългия директен път в Австралия “, маршрутът The Outback Way обгръща 2700 км сред Уинтън в Куинсланд и Лавертън в Западна Австралия, съгласно Boulia Shire Council.

Състои се от седем взаимносвързващи се пътя, в това число автомагистралите Lasseter и Plenty, а Австралийският туристически ръб предлага да се премине по маршрута с високопроходим автомобил, защото големи участъци са неасфалтирани.

Докато шофирате, ще се насладите на Австралийската пустота (вътрешността на континента) с нейните безкрайни висини, звездни нощи и чувство за безкрайно пространство, съгласно Australia.com.

Път A8 в Зимбабве минава около водопада Виктория – едно от седемте естествени чудеса на света. Той се простира от град Булавайо до известния спиращ дъха водопад, който образува границата сред Зимбабве и Замбия.

По-голямата част (около 85 процента) от пътя Тибит до Контуойто минава през замръзнали езера, съгласно формалния му уеб страница. Простирайки се на съвсем 400 км от езерото Тибит до езерото Контуойто, той в началото е издигнат за обслужване на златната мина Lupin.

Маршрутът би трябвало да доближи минимална дълбочина от 74 см лед, преди транспортните средства да могат да се движат по него, като е отворен единствено за няколко месеца всяка година – сред януари и март. Ограниченията на скоростта могат да варират от 10 до 60 км в час.

Тъй като по-голямата част от пътя е построена върху лед, той би трябвало да се възвръща всяка година. Строителството му нормално започва в средата на декември с предстояща дата за разкриване на 1 февруари.

Тази видимо заспала улица в Уелс води борба с Нова Зеландия за купата „ най-стръмната в света “. Улицата в град Харлех, наречена Fford Pen Llech, получава купата от Книгата на върховете на Гинес през 2019 година, когато нови измервания демонстрират, че има надолнище от 37 %.

Това е два % по-стръмно от предходния притежател на купата – Baldwin Street в Дънидин, Нова Зеландия, който гордо я носи в продължение на 32 години.

Но единствено месеци по-късно купата е върната на Baldwin Street след „ задълбочено разглеждане на тъжба “, подадена от новозеландци, разкрива Книгата на върховете на Гинес.

Този неотдавна издигнат път в Китай има толкоз доста завои – над 200, че бързо се трансформира в туристическа атракция. С дължина 75 километра, той е открит през юли 2019 година, с цел да обезпечи маршрут през планината Кунлун за локални фермери и пастири.

Неговият халюцинационен дизайн, който доближава надморска височина от 4 200 метра, стана шлагер в Instagram, YouTube и измежду почитателите на дронове.

Живописният път Fv808 минава през архипелага Лофотен в Северна Норвегия. Акцент в маршрута, заобиколен от трагичен планински пейзаж, са двата дълги 240 м моста Fredvang, които се извиват над водите на архипелага.

Според Intrepid Guide, „ това, което прави мостовете толкоз специфични, е методът, по който изскачат над водата и се извиват, с цел да свържат четири островчета. “

Проходът Hardknott в Лейк Дистрикт в Обединеното кралство е цялостен с остри завои на минимална широчина. Тази композиция евентуално му печели славата на един от най-опасните пътища в страната.

Наклонът до 33% пък трансформира пътя с дължина 2.2 км в едно от най-стръмните изкачвания в Обединеното кралство.

Fairy Meadows в Пакистан е разгласен за втората най-смъртоносна автомагистрала в света от отчет на Световната здравна организация, отдаден на пътната сигурност.

Тази купа се основава на неговата „ подла огромна надморска височина “ и „ нестабилни и тесни планински направления “, съгласно Pakistan Today. Стръмният и неравномерен проход стартира високо в Хималаите и води до основата на планината Нанга Парбат, разкрива Dangerousroads.org.

Разположената на 2438 метра надморска височина права с дължина 10 километра сигурно може да се назова „ Пътя на гибелта “.

Това място е употребявано за снимане на сцена от кино лентата за Джеймс Бонд Goldfinger, в която 007 е преследван в своя Aston Martin DB5 от отмъстителната Тили Мастерсън в нейния Ford Mustang.

150-годишният път, който свързва село Обергомс с Андермат, е разказан от ultimatedrives.net като „ заслужаващ своето място в топ 10 европейски пътища “.

Изсечен е в планина в китайската провинция Хенан. Изцяло издигнат от локалните поданици, пътят се употребява от пешеходци, както и за транспортни услуги.

Преди четиридесет години обаче нещата са доста разнообразни. Преди 1972 година единственият достъп до и от село Гуолианг е съвсем отвесен набор от 720 планински стъпала, изсечени в скалата.

Това е най-дългият тунел в света, разпрострян се на 24.5 км. Laerdal се намира в Норвегия и свързва два от районите на страната. Той обезпечава връзка сред Осло и Берген.

Пътят Yungas в Боливия е разгласен за най-опасния в света от английската автомобилна компания RAC. Наречен „ Пътя на гибелта “, планинският маршрут свързва град Коройко и столицата Ла Пас, простирайки се на 69 км.

Пътят доближава височина от 4 650 метра и водачите „ постоянно се движат по тесни чакълени пътеки много над равнището на облаците “, съгласно RAC. Той включва и над 200 предизвикващи световъртеж завоя, някои с отвесни рухвания от 1100 метра.

„ В най-значимия случай на Yungas рейс пада в каньон и убива 100 души. До 1994 година на година той взима по 300 жертви.

Простира се на 1055 км, минавайки от град Тизнит до Дахла в Мароко.

Тази впечатляваща пустинна автомагистрала е издигната като част от план за стимулиране на икономическото развиване в южните райони на страната, осигурявайки по-бързи направления до град Дахла, разкрива Morocco World News.

Тези прашни оранжеви пътища, част от Трансамазонската автомагистрала, минават през най-голямата тропическа гора в света – Амазонка в Бразилия.

Нейните павирани и неасфалтирани сектори са предопределени да оказват помощ за заселването и употребата на „ големия слабонаселен басейн на река Амазонка “, съгласно Britannica.

Пътят се състои от няколко елементи, в това число права с дължина 5100 км, разпростряла се от изток на запад – към 54 часа път с кола от Ресифе на атлантическото крайбрежие до Крузейро до Сул на границата с Перу.

Пътят минава през каньона Котауаси в Перу. За първи път е преминат от полска експедиция през 1981 година и от този момент е отворен за визити, разкрива Rough Guides.

Един от най-дълбоките каньони в света, дружно с близкия Колка и Големия каньон в Съединени американски щати, той се спуска на към 3400 м и е дълъг над 100 км.

Това е „ най-самотният път на Земята “, съгласно Dangerousroads.org. Аляска има едни от най-студените пътища на планетата, само че тази автомагистрала е по-екстремна от останалите. Ако можете да карате тук, можете да карате на всички места, споделят специалистите.

Известен като Alaska Route 11, пътят в началото е издигнат през 1974 година като маршрут за доставка на тръбите за Транс-Аляска. Въпреки мрачната, изолирана и отдалечена конюнктура, постоянно по него минават до 150 камиона през лятото и 250 камиона през зимата.

Бизоните наподобява имат пътищата, водещи през Националния парк Йелоустоун, който се намира най-вече в Уайоминг и в елементи от Айдахо и Монтана. Гигантските космати бозайници се скитат по пътя и стопират придвижването.

Според горската работа на националния парк, йелоустоунските бизони са „ изключителни “, тъй като съставляват най-голямата популация в страната с „ хиляди човеци, на които е разрешено да се разхождат релативно свободно “.

Отвъдморската автомагистрала на Флорида свързва островите Флорида Кийс посредством 42 моста. Пътят от 181 км лишава към два часа и половина за прекосяване от Ocean Blue Marina, на върха на континента, до Кий Уест – най-южната точка на Флорида.

Спиращият дъха тайвански път Taroko Gorge Road се простира на 118 км от източното крайбрежие на страната на запад.

Пътят през дефилето е цялостен с остри завои и тесни пътеки. Наскоро са прокопани още няколко тунела, с цел да го създадат по-безопасен за транспортни средства и да оставят най-невероятните гледки единствено за туристите.

Магистралата свързва Исламабад – столицата на Пакистан, с Китай, като лишава съвсем 20 години, с цел да бъде приключена. Пътят се простира на към 800 км през някои от най-насечените и недостъпни терени в Азия.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР