24 май! Най-българският празник!Денят на Кирил и Методии - "и

...
24 май! Най-българският празник!Денят на Кирил и Методии - "и
Коментари Харесай

GR@MOTNI, но неграмотни

24 май! Най-българският празник!

Денят на Кирил и Методии - "и ний сме дали нещо на светът и на вси Словене книга да четът ", както е по оригинала на Дядо Вазов. (С цялостния член на света е прекалил, само че в поезията може всякак).

Денят на славянската книжовност, която образува такава огромна цивилизационна бездна сред нас и латиноговорещите от Западна Европа, която и евро- и еврозоново участие не могат да запълнят. Защото когато там се е създавала християнската цивилизация, ние сме лапали мухите - не е имало нито кой да чете, нито кой да превежда Божието слово, етичните правила и моралните препоръки.

Но измежду тези объркващи разсъждения, свойствени за разноликата ни балканска душа, дано се вгледаме в детайлите. Защото те са доста показателни за това, че младите ни са супер [email protected], само че отчайващо НЕГРАМОТНИ.

А езикът е сложен и всичко е значимо в него, заедно с препинателните знаци:

Тест на интернет сърфисти: Правите ли разлика в смисъла сред двете фрази:

"Да се изгори, не да се резервира! "

и

"Да се изгори не, да се резервира! "

Това е историята на спасяването на Пазарджик.

През януари 1878 година спасителят на града Ованес Съваджъян е военизиран свързочник на гарата. При своето евакуиране от Татар Пазарджик командващият на османските войски Сюлейман паша желае позволение от султана в Цариград да изколи популацията и да опожари града. Турското държавно управление дава на Сюлейман позитивен отговор, само че телеграфистът Ованес Съваджъян трансформира текста на телеграмата и я предава дешифрирана в тъкмо противоположния смисъл в ръцете на пашата, който не схваща морзовата писменост, и градът е избавен. Смелият Ованес преправя заповедта на Високата врата "Да се изгори, не да се резервира! " на "Да се изгори не, да се резервира! ". Защото е оценил ролята на една запетайка...

Да се пренесем в този момент в днешното неприлично време. Всяка година по това време настъпва нервност около матурите, започваща с ограниченията по сигурността, дебненето на дванадесетокласниците - с 12 500 камери и 4000 квестори - повече, в сравнение с пандизчиите. А просветителното министерство сякаш на инат на здравия разсъдък и на провокираните свръхреакции на зрелостниците и техните родители позволява неточности.

Не може служителите да настояват, че в изречението "Убедително написаното мотивационно писмо на младия и упорит претендент впечатлило комисия " няма неточност - та била граматическа или семантична. Не може съответното писмо на съответния претендент да впечатли "комисия ", някаква си комисия изобщо. То е впечатлило не тъкмо комисията, а хората в комисията, пред която е показано, и по тази причина е вярно тя да се именува "комисията ", членувана.

Абе то 90% от българите не се оправят с цялостния и късия член, та това ли.

Дни преди матурите и Министерството на образованието и науката се изложи грандиозно . "Изпита ще може да стартира на 21.05.2018 в 10.00 часа ", гласи известието на просветното ведомство.

"Изпита " вместо "Изпитът "?

Ще кажете - това са елементи. Да, само че знакови.

Пък и да влизаме в блатото на закостенялото и отблъскващо обучение около празника тъкмо не е гот.

И тъй като с последната дума влязохме в тона на актуалните възпитаници, то дано - и на учениците, и на МОН, да им разбираем, пък нека го запомнят, че цялостният член се поставя откъм гърба на този, който прави действието...

Честит празник?

Мъченик Чавдарий - книжник и газетник
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР