24 май е 144-тият ден в годината според григорианския календар

...
24 май е 144-тият ден в годината според григорианския календар
Коментари Харесай

Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

24 май е 144-тият ден в годината съгласно григорианския календар (145-и през високосна). Остават 221 дни до края на годината.
24 май Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност. Според църковния календар денят на Св. св. Кирил и Методий, основали първообраза на българската книжовност, глаголицата, която е и славянска книжовност, се празнува на 11 май. Глаголицата претърпява самобитни промени, до момента в който се оформи в настоящия си тип – кирилица, на която се написа на български, съветски, украински, македонски, сръбски и други езици. Кирилицата е публична писменост в Монголия и в някои републики от някогашния Съветски съюз, а до 19 век се е употребила и в Румъния.
Свързването на датата 24 май с Деня на славянската книжовност и българската просвета произлиза от това, че след 1916 година, когато в България е открит Григорианския календар като държавен, цивилен календар, денят на Св. св. Кирил и Методий, отбелязван от Българската православна черква на датата 11 май по църковния литургичен календар, се пада на 24 май по държавния и по този начин тази дата добива по-голяма гражданственост. След 1968 година църквата чествува Св. св. Кирил и Методий на 11 май и по този начин 24 май остава единствено Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР