24-годишната Ейми е прекарала две седмици на ултрапреработена диета като

...
24-годишната Ейми е прекарала две седмици на ултрапреработена диета като
Коментари Харесай

Колко са вредни преработените храни за нас?

24-годишната Ейми е прекарала две седмици на ултрапреработена диета като част от тест, осъществен от учени от King's College London за BBC Panorama.

Нейната еднояйчна близначка Нанси също беше на диета, съдържаща безусловно същото количество калории, хранителни субстанции, мазнини, захар и фибри - само че тя консумираше сурови или ниско модифицирани храни.

Ейми качи близо кг - Нанси отслабна. Нивата на кръвната захар на Ейми също се утежниха и равнищата на мазнини в кръвта й - липиди - се покачиха.

Това беше краткосрочно изследване единствено на една група близнаци, само че резултатите акцентират възходящите страхове измежду някои учени по отношение на вероятното влияние на по този начин наречените ултра-преработени храни върху нашето здраве, което BBC Panorama проверява.

Професор Тим Спектър е професор по епидемиология в Кралския лицей в Лондон, който учи трендовете в заболяванията и управлява теста. Той сподели пред BBC Panorama: „ През последното десетилетие постепенно нарастват доказателствата, че модифицираната храна е нездравословна за нас по способи, за които не сме предполагали.

„ Говорим за разнообразни типове рак, сърдечни болести, инсулти, деменция.

Терминът ултра-преработени храни - или UPF - е въведен едвам преди 15 години, само че съставлява към половината от нещата, които в този момент ядем в Обединеното кралство.

От нарязан кафяв самун до подготвени ястия и сладолед, това е група от храни, създадени с разнообразни - само че постоянно обилни - равнища на промишлена обработка.
Използваните съставки, като консерванти, изкуствени подсладители и емулгатори, нормално не участват в домашното готвене.

„ Ултрапреработените храни са измежду най-печелившите храни, които фирмите могат да създават “, споделя проф. Марион Нестле, специалист по хранителна политика и професор по хранене в Нюйоркския университет. С повишаването на потреблението ни на ултрапреработени храни - Обединеното кралство е един от най-големите консуматори на глава от популацията в Европа - нарастват и равнищата на диабет и рак. Някои учени считат, че връзката не е инцидентна.

Свръхобработените полуфабрикати съдържат химикали, които съгласно регулаторите на Обединеното кралство са безвредни, само че Panorama изследва зараждащите научни доказателства за връзката сред някои от тези химикали и рака, диабета и инсултите.

През януари в здравното списание The Lancet беше оповестено едно от най-изчерпателните изследвания върху ултрапреработените храни - от Училището по публично здраве на Imperial College.

Проучването на 200 000 възрастни в Обединеното кралство откри, че по-високата консумация на ултра-преработени храни може да бъде обвързвана с нараснал риск от развиване на рак като цяло, и по-специално рак на яйчниците и мозъка.

А от предишния месец Световната здравна организация (СЗО) към този момент предизвестява против дълготрайната приложимост на изкуствени подсладители - базирайки се на евентуални опасности за здравето.

Той следва десетки изследвания, свързващи възходящата консумация на UPF с нараснал риск от развиване на съществени болести.

Но доказването, че характерни съставки предизвикват щета на хората, може да бъде предизвикателство - има набор от други фактори в нашия метод на живот, които могат да причинят тези болести. Например: липса на извършения, пушене или диети със захар.


Често срещани ултрапреработени храни:

Масово създаван самун и подсладени зърнени закуски
Инстантни супи, авансово опаковани и подготвени ястия за микровълнова фурна
Кисели млека с плодов усет
Възстановено месо - като шунка и салами
Сладолед, чипс и бисквити
Безалкохолни питиета и някои алкохолни питиета - като уиски, джин и ром
Първите проучвания на смъртността и потреблението на свръхпреработена храна започнаха във Франция в университета Сорбона Париж Норд, като част от настоящото изследване на питателните привички на 174 000 души.

„ Имаме 24-часови диетични записи, по време на които те ни споделят всички храни, питиета и така нататък, които ядат “, изяснява доктор Матилде Тувие, която управлява изследването.

Продължаващото проучване към този момент разгласява резултати, които демонстрират, че UPF може да докара до нараснала тежест на рака.

Емулгатори - Светият Граал
Съвсем неотдавна те изследват въздействието на една характерна съставна част - емулгатори - които работят като лепило в ултра-преработените храни, с цел да държат всичко дружно. Емулгаторите са Светият Граал за хранително-вкусовата индустрия - те усъвършенстват външния тип и текстурата на храната и оказват помощ за удължение на периода на валидност надалеч оттатък този на по-малко модифицираната храна.

“Те са на всички места, в майонеза, шоколад, фъстъчено масло, месни артикули. Ако ядете, евентуално ще консумирате емулгатори като част от вашата диета. ”


Панорамата на BBC получи извънреден достъп до ранните резултати на доктор Тувие. Те към момента не са прегледани от сътрудници - решаваща стъпка за инспекция за научни проучвания - само че тя сподели, че те към момента са тревожни. „ Наблюдавахме обилни връзки сред приема на емулгатор и покачвания риск от рак като цяло – и по-специално рак на гърдата – само че също и със сърдечно-съдови болести “, споделя тя. Това значи, че е следен модел сред потреблението на свръхпреработена храна и риска от заболяване, само че са нужни спомагателни проучвания.

Въпреки възходящия брой доказателства, Агенцията за хранителни стандарти на Обединеното кралство (FSA) - която контролира хранителната индустрия в Англия, Уелс и Северна Ирландия - към момента не е издала никакви разпореждания, ограничаващи емулгаторите.

Когато Panorama попита FSA за възходящия брой доказателства, че тези добавки могат да причинят щета, тя сподели: „ Не са ни показани никакви доказателства – от тази стратегия или по различен метод – за някакви характерни емулгатори, за които се счита, че съставляват риск за здравето. "

Но FSA сподели, че възнамерява да организира социална консултация.

Може ли самата хранителна индустрия да играе роля в отблъскването на регулациите?

Екипът на BBC Panorama прекара последните осем месеца в следствие.

„ Хранителните компании не са публични здравни организации... тяхната работа е да продават артикули “, сподели специалистът по хранителна политика проф. Нестле пред BBC.

Тя сподели, че хранително-вкусовата индустрия е известна с това, че финансира проучвания, спонсорира специалисти и подценява съществуващите изследвания, с цел да предотврати регулирането.

Международният институт за науките за живота (ILSI) е организация, която получава финансиране от някои от най-големите хранителни компании в света.

Той споделя, че задачата му е да „ обезпечи просвета, която усъвършенства човешкото здраве “ – само че преди този момент е разгласил изследвания в международен мащаб, подкопаващи регулирането и публичните насоки по отношение на здравословните диети. През 2012 година Европейската организация за сигурност на храните беше толкоз разтревожена от евентуални спорове на ползи, че настоя всеки, обвързван с ILSI, или да подаде оставка от института, или да напусне организацията.

Проф. Алън Бубис, почетен професор в Imperial College London, е неплатен шеф на ILSI Europe и някогашен вицепрезидент на борда на шефовете. Но той също оглавява група учени от Обединеното кралство, известна като Комитет по токсичност, която дава препоръки на FSA по отношение на риска от химикали в храните.

Повече от половината членове на комитета имат скорошни връзки с хранително-вкусовата или химическата индустрия. И през последните 10 години комисията не е подкрепила нито едно ограничаване за потреблението на каквито и да било химически добавки в нашата храна.

Проф. Бубис сподели пред Panorama, че съветът му не е ориентиран към облагодетелстване на промишлеността и той постоянно е бил „ изцяло предан на провеждането и идентифицирането на най-хубавите научни проучвания... който и да ги финансира “.

Агенцията за хранителни стандарти съобщи, че има „ явен кодекс на поведение… за декларациите за ползи “ и че „ няма доказателства “ пристрастието да е повлияло на нейните решения.

ILSI сподели: „ [Ние] работим в границите на най-високите правила на научната честност. “

Аспартам, по-сладък от захарта

Една от най-противоречивите добавки в UPF е подсладителя аспартам. Двеста пъти по-сладък от захарта, той е разгласен за чудесна нискокалорична опция - трансформирайки в миналото нездравословните сладки питиета, сладолед и мусове в артикули, рекламирани като " здравословни ". През последните две десетилетия имаше въпроси по отношение на евентуалната му щета. Тогава, предишния месец, Световната здравна организация съобщи, че макар че доказателствата не са безапелационни, тя е загрижена, че дълготрайната приложимост на подсладители като аспартам може да усили риска от " диабет вид 2, сърдечни болести и смъртност ".

През 2013 година Европейският орган за сигурност на храните (EFSA) реши - откакто прегледа всички налични доказателства - че аспартамът е безвреден. Агенцията за хранителни стандарти на Обединеното кралство одобри тази позиция.

Комитетът по токсичност прегледа изследване за аспартам през 2013 година и заключи, че резултатите " не демонстрират нужда от дейности за отбрана на здравето на обществото ".

Шест години по-късно проф. Ерик Милстоун, почетен професор по научна политика в Университета на Съсекс, реши да прегледа същите доказателства, прегледани от EFSA - с цел да види кой е финансирал другите изследвания.

Той открива, че 90% от изследванията в отбрана на подсладителя са финансирани от огромни химически корпорации, които създават и продават аспартам.

И че всички изследвания, предполагащи, че аспартамът може да аргументи щета, са финансирани от некомерсиални, самостоятелни източници.
ImageFull
Говорител на Федерацията по храните и напитките, членски орган на производителите, сподели пред BBC, че фирмите одобряват " здравето на потребителите и сигурността на храните, които създават, съществено - и се придържат към строгите разпореждания ".

Говорител на Международната асоциация на подсладителите сподели: „ Ниско/безкалоричните подсладители са безвредни за приложимост, са измежду най-задълбочено изследваните съставки в света и са утвърдени от всички съществени органи за сигурност на храните, в това число Европейския орган за сигурност на храните (EFSA) и Американската администрация по храните и медикаментите. "

FSA споделя, че ще прегледа настоящата оценка на аспартама от СЗО. И държавното управление споделя, че е наясно с възходящите опасения към UPF и е наредило обзор на доказателствата за ултра-преработените храни.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР