24 часа200 000 българи във военно положение в УкрайнаБлизо 200

...
24 часа200 000 българи във военно положение в УкрайнаБлизо 200
Коментари Харесай

Преглед на печата

24 часа

200 000 българи във военно състояние в Украйна

Близо 200 хиляди българи, живеещи на територията на Украйна, ще бъдат наранени от 30-дневното военно състояние, което влезе в действие в 9 часа сутринта в сряда. То бе въведено след конфликта сред бойни кораби на Русия и Украйна в региона на Керченския пролив в неделя. Действието му обгръща 10 области в страната, включително Одеска и Запорожка, където има компактна българска общественост.

В българското посолство в Киев разкриват гореща телефонна линия, на която сънародниците ни, пребиваващи или пътуващи в страната, могат да се извърнат за информация. Съдействие ще оказва и консулството ни в Одеса.

Труд

Вдигат с 20% заплатите на служители отличници

С 20% ще се усилят заплатите на служителите, които получат отлична оценка за работата си. Това плануват промени в Наредбата за заплатите на чиновниците в държавната администрация, препоръчани за публично разискване. Досега при такава оценка възнаграждението се повишаваше с 15 на 100. Повече ще взимат и тези, които получат оценка " Изпълнението надвишава условията ". Тяхната месечна заплата ще пораства с 15%, вместо досегашните 10 на 100.

При оценка " Изпълнението дава отговор изцяло на условията " вместо 5 на 100, нарастването ще бъде 10%. Промяната визира към 130 хиляди индивида, колкото са чиновниците в държавната администрация.

Монитор

222 тирове и коли блокираха страната

222 тирове и коли блокираха страната. Това демонстрират данните, предоставени особено за " Монитор " от Дирекция " Национална система 112 ". Най-много са били позвъняванията от Русе, където са закъсали 46 автомобила, следва Велико Търново с 40, Монтана с 30 аварирали и Разград с 24. Най-малко молби за помощ е имало в Търговище и Бургас, където единствено по един човек се е обадил на незабавния телефон. Блокиралите придвижването коли в столицата пък са били 4, а в Софийска област 7.

Стандарт

50 таксиджии желаят минимални цени

Минимални цени желаеха протестиращите през днешния ден пред Столична община към 50 таксиджии.

Според тях денем за километър в София клиентите би трябвало да заплащат от 98 стотинки нагоре, а през нощта - от 1,16 лева

Столичният общински съвет (СОС) най-вероятно ще одобри минимална цена за таксиметровите услуги, само че още не е ясно дали цените ще желаните от протестиращите.

Сега

Минималните и оптималните осигуровки се покачват от 2019 година

По-висок най-малък и оптимален застрахователен приход, таван за всички пенсии и замразени компенсации - това е бюджетът на държавното публично обезпечаване за 2019 година, който другояче ръководещите прогласиха за най-социалния до момента. Законът бе гласуван дефинитивно в среднощен маратон във вторник и сряда, а опозиционните партии се надпреварваха да оферират баснословни нараствания, за които всички знаят, че не са реалистични.

От 1 юли 2019 година минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст става 219.43 лева (207.60 лева дотогава). От същата дата всички пенсии ще бъдат осъвременени с 5.7%. До 1 юли таванът на пенсиите ще бъде 910 лева, в това число за новите пенсионери, за които до влизането в действие на този закон се предвиждаше да няма ограничаване. От 1 юли оптималната пенсия става 1200 лева и отсега нататък ще бъде 40% от оптималния застрахователен приход (при 35% сега). Средната пенсия ще бъде 386.2 лева

Капитал дейли

Правителството дава близо 200 млн. лева за руски изтребители

След като не съумяха да завършват през тази година плана за придобиване на нови натовски изтребители, ръководещите взеха решение да налеят следващата колосална сума в ремонта на употребяваните сега остарели руски изтребители, като парите предстоящо ще отидат в Русия и Беларус.

На днешното си съвещание Министерският съвет (МС) гласоподава две решения, с които утвърждава финансовата рамка надлежно за ремонта на изтребителите МиГ-29 и на щурмовите самолети Су-25 на обща стойност към 196 млн. лева с Данък добавена стойност. " Средствата се обезпечават за сметка на преструктуриране на разноските по централния бюджет за 2018 година ", прецизират от държавната пресслужба, което на процедура значи, че става дума за неусвоените пари за нови западни изтребители.

Дума

Българите резервират правата си след " Брекзит "

В българското посолство в Лондон се организира осведомителна среща за българските жители на територията на Обединеното кралство за техните права след " Брекзит " и схемата за кандидатстване за " статут на уседналост ", заяви БНР. Присъстващите българи получиха уверения от чиновници на английските ведомства, ангажирани в този развой, че нямат учредения за терзания за съблюдаването на правата им даже и при положение на излизане от Европейския съюз без договорка.

Българското посолство провежда този семинар взаимно с министерството за " Брекзит " и министерството на вътрешните работи. На въпроса дали българите би трябвало да се тормозят за приемането на по този начин наречения " статут на уседналост " и да побързат след оповестената дата за " Брекзит " - 29 март 2019 година, заместник-министърът за " Брекзит " Робин Уокър отговори.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР