24 часа > Петко ЛисичковПреди това окръжният и апелативният съд в

...
24 часа
> Петко ЛисичковПреди това окръжният и апелативният съд в
Коментари Харесай

Спецполицаят Лисичков е един от малцината, оневинени за убийство

24 часа > Петко Лисичков
Преди това окръжният и апелативният съд в Бургас постановат на някогашния служител на реда условно наказване от 18 месеца с 4 година изпитателен период, както и 40 000 лева кръвнина. Върховен касационен съд удостоверява размера на компенсацията, което Лисичков би трябвало да заплати на бащата на Калоян Стоянчов за претърпени болежка и страдалчество. Днес командосът Лисичков не желае да си спомня за кървавия конфликт с Голямата Рижа. Минали са съвсем 9 година, а преди 3 година Лисичков губи сина си при странни условия. Момчето е намерено мъртво в квартирата на татко си в София.

Животът на някогашния служител на реда се трансформира в един момент на 20 септември 2009 година Той е на мотора си, когато, минавайки през кръстовище в бургаския кв. “Меден рудник ", се засича с аудито на някогашния боксьор Калоян Стоянчов-Голямата Рижа. Калоян е дружно с приятеля си Тодор Андонов. След засечката Калоян и Тодор стопират колата и излизат. Тръгват с викове и псувни към Лисичков, който в това време също е спрял мотоциклета. Лисичков чака нападателите с палка в ръка, само че Рижата я изтръгва от ръцете му и го удря с нея по гърба. Бившият служител на реда пада на земята, след което се изправя и вижда, че Тодор Андонов е извадил нож - тогава протяга ръка към законно притежавания си револвер “Глок ". От разстояние 50-60 см Лисичков създава 4 изстрела против Стоянчов.

Голямата Рижа рухва, а аверът му хуква да бяга. След аутопсията излиза наяве, че смъртоносни са 2 от раните - в региона на гърдите и в шията на 24-годишния Калоян. Лисичков е на косъм от линч - на място се изсипват дузина от правилните хора на Рижата, към този момент натрупал славата на водач на силова тайфа. Само идването на полицейски патрул минути по-рано избавя Лисичков и той е спретнат в една от патрулките. Върху автомобила на Министерство на вътрешните работи със закани и крясъци “Ще те убием! ", “Ще те разпорим! " се нахвърлят 33-годишният Атанас Парушев и 22-годишният Мануел Стоев.

Убийството на престъпно проявения Калоян взриви обществените мрежи, а от Бургас потегли подписка в отбрана на Лисичков, в която близо 40 хиляди души упорстваха за оневиняването му. Първоначално прокуратурата повдига обвиняване за ликвидиране в положение на афект. По време на следствието обаче тази подготовка се трансформира в ликвидиране, осъществено при превишаване на рамките на неизбежната защита. Магистрати одобряват, че Лисичков е натиснал спусъка, откакто е бил ударен с палката във етапа на стълкновението сред него, Тодор Андонов и Калоян Стоянчов.

Съдът отхвърля настояването на юристите на Стоянчови служителят на реда да бъде упрекнат в съзнателно ликвидиране. Защитниците пробват да потвърдят, че един от патроните е проникнал изотзад на Калоян, само че съдебно-медицинската експертиза не удостоверява тази версия. Друга експертиза открива съществуването на наркотични субстанции в кръвта на убития. На първите съвещания Лисичков се явява с защита. Дава подробни показания едвам в края на правосъдното разследване. Твърдението му “Нямаше препирня, слязоха, с цел да ме бият, това беше офанзива " звучи изрично. В последните си думи към съда споделя: “Съжалявам, че лиших човешки живот, само че това беше единственият метод, с цел да защитя личния си ".

Условната присъда за някогашната барета идва година след убийството - през септември 2010 година Следващата пролет апелативният съд напълно я удостоверява. И двете страни в процеса обаче внасят тъжби във Върховен касационен съд. Висшите магистрати споделят мнението на бургаските си сътрудници, че става въпрос за ликвидиране при превишаване на рамките на неизбежната защита. Но за разлика от тях одобряват, че по време на нападението и стрелбата Лисичков се е страхувал. В поддръжка на това показват съдебно-психиатрична експертиза, съгласно която преди и по време на случая Лисичков се е намирал в положение на нерешителност и разстройване. Заключението на специалистите обаче не е било признато от бургаските магистрати.

“За първите 2 инстанции е несъмнено, че Лисичков е могъл да избегне нападението по различен метод, без да се стига до гибелта на Стоянчов. Но те не са показали какъв е този метод - да изтръгне палката или ножа, да простреля Стоянчов в неуязвимо за живота място, да стреля по него единствено един път, да се остави да бъде обичай и по-късно да отвърне на нападателя си ", пишат в претекстовете си магистратите от Върховен касационен съд. Посочва се и пропускът на първите инстанции, които не са взели под внимание обстоятелството, че Стоянчов е бил под въздействието на опиати.

Според първите 2 инстанции при случая Лисичков се намирал в изключително психическо положение, подбудено от застрашените му здраве и живот, само че то не било нерешителност или разстройване. Висшите магистрати обаче са безапелационни, че Лисичков е изстрелял четвъртия патрон, с който е превишил рамките на неизбежната защита, в положение на нерешителност и разстройване. Председателят на съдийския състав обаче подписва с изключително мнение, защото неговата позиция е, че делото би трябвало да бъде върнато за ново следствие поради позволени процесуални нарушавания.

Адвокатът на Лисичков - бургаският правист Иванка Синигерова, си спомня: “Ние пледирахме за цялостно оправдаване, само че, за жалост, нямаше задоволително очевидци, по-конкретно очевидци на директния конфликт. Житейски и правно има разминавания, когато става дума за неизбежна защита, тъй като при тази висока битова престъпност хората не се усещат предпазени. Ако сме една по-подредена страна, тогава може би нямаше да има проблем. Но у нас престъпността е доста висока, а самите чиновници на Министерство на вътрешните работи са с лимитирани права. Смятам, че би трябвало да има законови промени, които да дадат повече пълномощия на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, когато пазят живота и имуществото на хората и на самите хора ", разяснява юрист Синигерова.

Според нея след претърпяното някогашният спецполицай опитвал да подреди живота си отначало и отказвал всевъзможни обществени изяви. Няколко месеца след стрелбата по Голямата Рижа Лисичков напусна Бургас и отиде да живее в столицата, написа " 24 часа ".
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР