237 милиона дози ваксини срещу COVID-19 ще бъдат доставени на

...
237 милиона дози ваксини срещу COVID-19 ще бъдат доставени на
Коментари Харесай

237 милиона ваксини до края на май

237 милиона дози ваксини против COVID-19 ще бъдат доставени на 142 страни до края на май, оповестиха от интернационалната стратегия за шерване на ваксини КОВАКС, заяви Българска телеграфна агенция. Това ще стане като част от ускорение на процеса на разпределение по света на наличните количества дози по програмата, съобщи Ройтерс.

В периодите за доставката на имунизациите, които са взаимно произвеждане на " Астра Зенека " и Индийския серумен институт, е планувано тя да се извърши на два стадия: първият стартира предишния месец и ще продължи и през сегашния, а вторият ще обхване месеците април и май. " Сроковете зависят от най-различни фактори, в това число национални регулаторни условия, налични количества и осъществяването на други критерии ", оповестиха през вчерашния ден от програмата.

КОВАКС е механизъм за систематизиране на ваксини под егидата на Световната здравна организация и световната имунизационна коалиция ГАВИ. Целта е посредством него да бъдат обезпечени ваксини за бедните страни и страните със средновисоки приходи на популацията. Същинското систематизиране на имунизациите по програмата стартира предходната седмица, а първите страни, които получиха препарати по нея бяха Гана и Кот д'Ивоар. " Няма да бъде пресилено, в случай че кажем, че подхващаме най-голямото и най-сложно систематизиране на ваксини в историята ", сподели на конференция ръководителят на ГАВИ Сет Бъркли. " Едва започваме, само че в идващите седмици и месеци би трябвало и още страни да бъдат обслужени, в това число такива с всевъзможни нива на приходи на популацията и по целия свят ", съобщи той.

Генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус приветства самодейността като " невиждано партньорство " и съобщи на същата конференция, че Ангола, Камбоджа, Демократична република Конго и Нигерия могат да чакат през днешния ден доставки по механизма КОВАКС. " Това е невиждано партньорство, което освен ще промени хода на пандемията, само че и метода, по който светът ще реагира на изключителни обстановки за в бъдеще ", сподели Тедрос. От своя страна на същия брифинг ганайският президент Нана Акуфо-Адо съобщи, че неговата западноафриканска страна, която стартира от тази седмица да ваксинира с получените по КОВАКС дози, си слага за задача до края на 2021 година да имунизира 20 милиона души.

От КОВАКС прецизираха, че наред с първата партида от имунизациите на " Астра Зенека ", през първото тримесечие на тази година се чака да бъдат доставени и към 1,2 млн. дози от препарата на " Пфайзер " / " Бионтех ". От програмата се надяват през идващите седмици КОВАКС да завършат договорка и с компанията " Новавакс " за 1,1 милиарда дози, сподели Бъркли. Според седмичния бюлетин на СЗО за последната седмица броят на разболелите се от ковид по света е повишено със 7 на 100, а броят на смъртните случаи е намалял с 6 на 100. Новите по-заразни варианти на ковид се популяризират по света. Британският вид е достигнал още 5 страни, като към този момент участва в 106. Южноафриканският вариант циркулира в 56 страни, а бразилският - в 29.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР