23 май е особено празничен за театър Българска армия“. По

...
23 май е особено празничен за театър Българска армия“. По
Коментари Харесай

30 години театрални награди „Аскеер“

23 май е изключително празничен за спектакъл „ Българска войска “. По традиция в навечерието на празника на българската писменост, култура и просвета там се връчват премиите „ Аскеер “ за достижения в театралното изкуство през миналия сезон.

Миналата година, за първи път в историята, тези награди не бяха присъдени поради пандемията от ковид. Сега традицията ще бъде възобновена, а уредниците от фондация „ А`Аскеер “ ще отпразнуват и 30 години от учредяването на влиятелното отличие.

Наградите са основани през 1991 година като подигравка на „ Оскарите “, а името им е обещано от артиста Георги Новаков.

Десетте спектаклови категории на „ Аскеер 2021 “ включват представленията и техните създатели с осъществена премиера в интервала от 1 март 2020 година до 30 април 2021 година Тази година обект на внимание са били 78 представления. 62 от тях са осъществени министър председатели в София, а 16 спектакъла са показани от извънстолични театри, прецизират уредниците.

Във връзка с юбилея тази година се присъждат три специфични награди „ Аскеер “ за повсеместен принос към театралното изкуство.

Техни носители са драматургът Стефан Цанев, режисьорът Красимир Спасов и артистът Стефан Мавродиев.

Статуетките ще бъдат раздадени на 23 май от 20.30 часа на гала в спектакъл „ Българска войска “, която ще бъде излъчена непосредствено по Българска национална телевизия 1.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР