22 октомври е международно приет ден за популяризиране проблемите на

...
22 октомври е международно приет ден за популяризиране проблемите на
Коментари Харесай

22 октомври – Световен ден на заекващите хора



22 октомври е интернационално признат ден за разпространение проблемите на заекващите хора. Денят се празнува като подобен от 1998 година насам.

Заекването е разстройство на речта, което визира 1% от международното население или казано по различен метод – 60 млн. деца, младежи и възрастни . Проблемът се среща 4 пъти повече при мъжете, в сравнение с при дамите.

20% от децата минават през сходен етап на развиване, в който имат проблеми със заекването – задоволително съществени, с цел да бъдат взети поради от родителите им.

Темата разяснява логопедът Нина Йорданова , представител на България в Европейския комитет по логопедия.

“В международен проект не се регистрират особени промени във връзка с наблюдаването на заекването. Заекването е едно от най-разпознаваемите нарушавания по връзки на плавността на речта и елементарно може да бъде намерено.

Това, което следим от началото на пандемията, е, че при дребните пациенти на възраст от 5 години, поради смяната в самата конструкция на обществото и прекомерно огромния стрес на родителите, се следи повишение на случаите на заекванe. 

При тях по-скоро е израз на психическа неустойчивост от протичащото се и те реагират по този метод.

Пандемията

Пандемията сложи извънредно огромни провокации пред работата ни. От една страна оставането на родителите по домовете даде опция за малко повече внимание към децата, откриха проблеми, които до този миг леко са подценявали или не са видени. От друга страна, се появиха нови предизвикателства  - ускори се нарушаването на храненето на дребните деца, появиха се случаи, разказани в северната част на Европа, които имат нарушаване с гълтането и образуването на гласа след прекаран ковид.

Чуйте Нина Йорданова в звуковия файл.

Снимка: Pixabay
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР