22 хлв. лв. събра инициативата “Календар на Община Смолян в

...
22 хлв. лв. събра инициативата “Календар на Община Смолян в
Коментари Харесай

22 хил. лв. събра инициативата “Календар на Община Смолян” в помощ на Тошко

22 хлв. лева събра самодейността “Календар на Община Смолян ” в помощ на Тошко. Кметът Николай Мелемов връчи събраните средства та майката на Тодор – Мария Апостолова. Това е рекордна сума, откогато е стартирала благотворителната самодейност, осведомят от пресцентъра на общинската администрация.

Благодаря на всички хора от Смолян и страната, които бяха съпричастни към благородната идея и закупиха за поредна година календара на община Смолян. Дарените от тях средства ще подкрепят интензивните лечения и закупуването на нужните консумативи, които ще създадат по –пълноценен живота на Тодор. Той е наше дете и по тази причина може да разчитате на помощ, която не завършва с тази самодейност. Винаги сме отсреща да помогнем с каквото можем, сподели Мелемов пред майката.

Изказваме и нашата признателност към Вас, господин Мелемов, за проведената благотворителна самодейност и всички хора, които се включиха в нея и подариха средства за Тошко. Трудно се съгласих да участваме, притеснявах се хората по какъв начин ще го възприемат. Но в този момент ще приказвам и с други майки, които изпитват сходни страхове да ги превъзмогнат и да се включат в щедрост, която се провежда за нашата деца. Кураж ми вдъхна съпричастността на хората и децата, които проведоха разнообразни начинания за Тошко. Благодаря и на „ Колите в Смолян “. За мен тази обич и съпричастност, която срещнахме от толкоз доста хора ни дава сили и кураж да продължим напред, сподели разчувстваната майка.

Не би трябвало да се тормозят фамилиите на дечица с проблеми да търсят помощ. Трябва да бъдем съпричастни и да възпитаваме нашите деца в съпричастност. А сходни благотворителни дела го реализират, уточни още Мелемов.

Припомняме, че нашият дребен воин Тодор Апостолов е на 11 години и е от Смолян. Ражда се в седмия месец. При раждането всичко е обикновено. След към две седмици се следят нарушавания в ритъма на дишане и е подложен на апаратна вентилация. Изписан е с диагнозата „ Интравентикуларен кръвоизлив “, „ Десностранен пневмоторакс “, „ Бронхопулмонална дисплазия. “ Впоследствие е диагностиран с ДЦП, „ Квадрипареза “, „ Хидроцефалия “ и „ Епилепсия “. Тошко не върви и не приказва.

Към момента следва да се направи още веднъж фибротомия по метода на Улзибат в Сърбия. Това е техника при която се срязват патологични фиброзни промени на мускулите, предизвикващи контрактури и болки при децата. Вече има една направена такава операция през 2019 година Предстои и консултация с ортопед за изкривяването на гръбначния дирек в резултат на отслабени мускули. Предстои закупуване на количка по-голям размер, стол –вертикализатор, както и рехабилитации.

Семейството се оправя с нужните процедури и медицински операции. Но защото Тошко пораства се постанова да се купува от време на време нова количка за 1800 лева, лечебен стол и вертикализатор за деца с увреждания на стойност 4000 лева, а фибротомията в Сърбия през 2019 година е коствала 3 000 евро.

Тошко има двама братя близнаци, които са на 15 години. Цялото семейство го обкръжава с доста обич, внимание и грижи.

Община Смолян благодари на всички, които демонстрираха съпричастност към благородната идея, както и на създателите на фотосите, които ги предоставиха безплатно за изработването на календара. Изказваме признателност и към всички хора, компании, търговски обекти, институции, цехове и просветителни институции, които се отзоваха да продават календара с благотворителна цел.

За шеста поредна година тази самодейност ни дава вяра, че в колкото и сложни времена да живеем, положителното и съпричастността могат да случват чудеса.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР