22 дружества не успели да изпълнят задължителните си инвестиционни намерения

...
22 дружества не успели да изпълнят задължителните си инвестиционни намерения
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР: Инфлацията, заплатите в сектора и пропуски в инвестициите, вдигат цената на водата

22 сдружения не съумели да изпълнят наложителните си капиталови планове за региона, сподели Иванов. Най-драстично повишаване има във ВиК Берковица -  с 80% и ВиК Сливен - с 40%. Инфлацията, заплатите във ВиК бранша и неизпълнението на капиталовите планове на някои от сдруженията, подвигат цената на водата.

Това съобщи ръководителят на КЕВР Иван Иванов по време на чуването му в Народното събрание.

Той бе извикан от Антоанета Цонева, Стела Николова, Илина Мутафчиева и Катя Панева от ПП-ДБ, с цел да изясни пред депутатите, по отношение на покачването на цените на водата приблизително с 1% от 1 януари 2024 година

" Повишаване на цената на водата във всички райони се дължи на няколко фактора. Първият са заложените стойности в бизнес проекта на всяко едно сдружение. Това е проект с 5-годишна реализация за интервала 2022 година – 2026 г. В този проект с изключение на, че се залага последователното повишаване на средствата за вложения, другият значим съставен елемент за установяване на цената се явява годишното нарастване на заплатите на чиновниците във ВиК бранша с 15%. Това се прави в осъществяване на национално съглашение ", изясни Иванов. 

Той сподели, че това съглашение е подписано от районното министерство, българският ВиК холдинг и синдикалните организации в бранша.

" Ние би трябвало да осъществим това съглашение, което постанова годишно нарастване на заплатите на чиновниците ", сподели Иванов. 

" От друга страна ще кажа, че в по-голямата част от ВиК операторите,  50% от разноските на сдружението отиват точно за заплатите на чиновниците. Това значи,  че в случай че 50% отиват за хонорари, а ние усилваме с 15%, то сред 7-8% автоматизирано се покачва цената точно заради тази причина ", сподели шефът на КЕВР. 

Следващата причина била годишната актуализация, която се извършала в основа на показателя на инфлация в страната.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР